Vår guide til TIFF 2014: Fem filmer du bør se

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2014: Mandag 13. januar er det igjen klart for Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), og Montages vil nok en gang komme med jevnlige oppdateringer under festivalen. Vi har tatt en grundig kikk på hva årets program har å by på, og nedenfor finner du fem konkrete anbefalinger.

Foruten sedvanlige programseksjoner som Film fra Nord og Overdrive, byr festivalen i år på sideprogram om gatebasket og kurdisk film, samt et retrospektiv tilegnet den franske filmskaperen Nicolas Philibert. Årets åpningsfilm er Meg eier ingen, regissert av Kjell-Åke Andersson, med blant annet Mikael Persbrandt og Linn Skåber i sentrale roller.

Programmet er som alltid tett og variert under festivalen, så fem anbefalte titler er selvfølgelig bare en liten smakebit på hva vi har i vente. Filmene vi har plukket ut er valgt av forskjellige årsaker; det kan være én eller flere i Montages-staben som har hatt et godt møte med filmen, det kan være en ny film fra en anerkjent regissør eller det kan være en god magefølelse. Her følger våre ydmyke stalltips – klikker du på tittelen får du fram filmens visningstidspunkter:

*

Night Moves (USA, 2013) av Kelly Reichardt

Independent-filmskaperen Kelly Reichardt har etablert seg som en spennende stemme i nyere amerikansk film, med sine siste filmer Wendy and Lucy og Meek’s Cutoff. Hennes siste film Night Moves er visstnok en slags «miljøthriller» – og en svært spennende en, ifølge mange kritikere etter premieren under fjorårets Venezia-festival. Jesse Eisenberg, Dakota Fanning og Peter Sarsgaard har sentrale roller. Fotograf er Christopher Blauvelt, som også samarbeidet med Reichardt under Meek’s Cutoff, og imponerte flere av oss i Montages-redaksjonen med sitt arbeid i The Bling Ring.

*

What They Don’t Talk About When They Talk About Love (Indonesia, 2013) av Mouly Surya

Vår skribent Dag Sødtholt lot seg imponere av denne indonesiske filmen under forrige filmfestival i Gøteborg – så mye at den kapret en fjerdeplass på hans ferske toppliste for 2013. Filmen er visstnok fortsatt ikke ute på DVD, så TIFF er en gylden anledning til å få med seg What They Don’t Talk About When They Talk About Love. Vi gleder oss etter denne beskrivelsen fra Dag:

«Denne forbløffende stilsikre og teknisk dyktige andrefilmen til Mouly Surya legger seg i et terreng tett opp til Tran Anh Hungs moderne klassiker Duften av grønn papaya om morgenen (1993). Vi snakker dermed om en dvelende og elegant sensualitet, en mystisk sensibilitet, en vekt på folklore, tradisjoner og ritualer kombinert med en uutgrunnelig stemning, med et kamera som ofte beveger seg i tilsynelatende planmessige, men like fullt gåtefulle mønstre.»

*

The Tale of Iya (Japan, 2013) av Tetsuichiro Tsuta

Ingen filmfestival uten noen store åpenbaringer. Kan The Tale of Iya vise seg å bli en av årets festivalperler? Filmen fikk ikke mye dekning under sin premiere på fjorårets filmfestival i Tokyo, men de få som har skrevet om filmen er stort sett over seg av begeistring. The Telegraph sparer ikke på rosen i sin anmeldelse med full stjernepott, og det tillitsvekkende magasinet Dazed & Confused mener filmen overskygget alt annet på Tokyo-programmet. The Tale of Iya har blitt beskrevet som et verk bevisst sin japanske filmhistorie, der forholdet mellom modernitet og natur utforskes med surrealistisk tilsnitt. Ut fra bildene å dømme ser dette helt strålende ut.

*

Bastards (Frankrike/Tyskland, 2013) av Claire Denis

Samtlige i vår Cannes-delegasjon lot seg fascinere, forvirre og frastøte av Bastards i fjor; signert den franske mesteren Claire Denis. Hennes siste film er et mørkt og mystisk familiedrama, med et utfordrende narrativ preget av løse tråder og motiver. Med sine faste samarbeidspartnere Tindersticks (soundtrack) og Agnès Godard (foto) med på laget blir det naturlig å anbefale Bastards særlig til etablerte Denis-tilhengere, men hennes siste film er samtidig vanskeligere å trenge gjennom enn mange av filmskaperens tidligere verk. Filmen er valgt ut av Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen for Kritikeruka.

*

Venus in Fur (Frankrike/Polen, 2013) av Roman Polanski

Avslutningsfilmen i Tromsø bør heve øyenbrynene hos de fleste cineaster. En ny film av Roman Polanski vekker alltid interesse. Som i hans forrige film Carnage er Venus in Fur basert på et teaterstykke, men forhåpentligvis en rikere og mer sexy sak enn hans forrige, nokså tørre kammerspill. Emmanuelle Seigner vender tilbake i ektemann Polanskis regi, i en rolle som skuespilleren Vanda, mot Mathieu Amalric, som gestalter rollen som teaterregissøren Tom. Tom er ute etter en skuespiller til sin oppsetning av romanteksten Venus in Fur, og under Vandas audition blir det hett om ørene på dem begge.

*

Årets utgave av TIFF foregår fra 13. – 19. januar.