Vår dekning av TIFF 2013

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2013: Årets filmfestival i Tromsø er over for denne gang. Montages kan se tilbake på en innholdsrik og særdeles fornøyelig uke med filmvisninger, samtaler og festligheter i en by som yrer av liv fra morgen til kveld.

I motsetning til andre filmfestivaler her til lands, er TIFF en real folkefest. Visningene er fylt til randen med oppspilte publikummere som bidrar med engasjert summing om filmer som har berørt dem; som diskuterer programmets styrker og svakheter, mens de forsøker å riste av seg bakrusen fra en eller annen fest kvelden før. Årets TIFF-meny har vært eklektisk, slik den pleier, og avstanden mellom det aller smaleste og det mest tilgjengelige på programmet så stor at man nesten ikke kan begripe at de er skapt gjennom samme medium. Som før har mange filmskapere gjestet festivalen for å snakke om arbeidet sitt. Jan Troell var til stede hele uken, i anledning hans siste film (Dom över död man) og en omfattende retrospektiv, bestående av håndplukkede titler fra en imponerende karriere. Selv hadde Montages-redaksjonen stor glede av å overvære 35mm-visningene av Gullbjørn-vinneren Ole Dole Doff, som ikke er utgitt på video, og mesterverket Il Capitano.

Den offisielle åpningsfilmen var Hisham Zamans etterlengtede spillefilmdebut, Før snøen faller, som de fleste lot til å være godt fornøyde med, mens Quentin Tarantinos Django Unchained stod for den mest akutt utsolgte visningen. Redaksjonen var usikre på hvorvidt de skyhøye forventningene blindet oss for å se kvaliteter i verket, men den milde skuffelsen var til å ta og føle på når vi diskuterte Django på Filmfrelst. Vi samlet troppene for å være representert på den siste visningen av Laurence Anyways, og stemningen i salen indikerte at store deler av publikum ble like oppslukt som oss. Montages har mast om Xavier Dolans mesterskap siden fjorårets Cannes-premiere, og derfor var det ikke uten begeistring at vi mottok mange tilbakemeldinger fra folk og fe om at dette var festivalens soleklare høydepunkt.

Som mediepartner har Montages dekket TIFF etter beste evne, både med tradisjonelle filmomtaler, episoder av podkasten Filmfrelst og videosamtaler, i samarbeide med det lokale produksjonsselskapet Jabfilm.

Her finner du en komplett oversikt over årets TIFF-dekning fra Montages:

Omtaler:

The We and the I
Leviathan
As One
Bones Brigade: An Autobiography
Django Unchained
Shadow Dancer
Dom över död man
Tabu

Mesterregissør Jan Troell på TIFF.
Mesterregissør Jan Troell på TIFF.
TIFF-publikum
Salene var stort sett velfylte under årets festival.

Podkast-episoder:

Stories We Tell og No
Django Unchained

Videosamtaler:

Nishtha Jain om Gulabi Gang
Festival- og programsjef Martha Otte om årets TIFF
Hisham Zaman om Før snøen faller
Gabriela Pichler om Spise sove dø
Anja Daelemans og Nicholas Bonner om Comrade Kim Goes Flying
Matthias Glasner om Nåde
Jan Troell om Dom över död man

Nedenfor kan du se en stemningsrapport, der vi spør et knippe festivalgjengere om deres synspunkter på arrangementet og personlige favoritter fra programmet.

Med dette takker vi for årets festival, og ser allerede frem mot alt Tromsø kommer til å by på i 2014.