Flashback

Kom og se

«And when he had opened the fourth seal, I heard the voice of the fourth beast say, Come and see. And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him. And power was given unto them over the fourth part of the earth, to kill with sword, and with hunger, and with death, and with the beasts of the earth.»

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 16 kommentarer

 1. Idi i smotri er den beste krigsfilmen jeg vet om. Ingen annen krigsfilm har kommet i nærheten av å portrettere helt fundamentale elementer ved krig som denne filmen: all ventingen og kjedsomheten, forvirringen og, ikke minst, de vanvittige overgrepene og grusomhetene som finner sted når lov og orden kollapser i krigssituasjoner.

  I tillegg er dette lagd på en såpass kunstnerisk vågal måte, med mye bruk av det jeg kaller «metaforisk realisme», som for eksempel at hovedpersonen eldes fysisk, den noe underlige strukturen på filmen og så videre. Nei, herlig film på alle måter, bare synd at mange av de jeg kjenner ikke takler filmen fordi den ikke følger Hollywood-formelen nøye nok, med de standardiserte kausale forbindelsene mellom scener og lyntempo.

 2. Aleksander H sier:

  I Norge heter den vel strengt talt «Gå og se.»

 3. Svai sier:

  “Gå og se” er riktig.

  Ja, dette er uten tvil den beste (anti)krigsfilmen jeg har sett.
  Den overrasket meg stadig vekk og river godt i følelsene til publikum.
  Prøver å pushe den på folk støtt og stadig.

 4. Han som sier sannheten sier:

  denne filmen er helt dritt. kvasi-kunstnerisk mjøl

 5. Svai sier:

  Han som sier sannheten, men ikke navnet sitt, får mene hva han vil.

 6. Såvidt meg kjent går filmen under begge navn, og bibel-referansen åpner jo også for begge muligheter. Når det er sagt – kunne være interessant å høre hvorfor filmen fortjener stemplet ‘drittfilm’.

 7. Ja, det er langt lettere å bare legge fram en påstand framfor å faktisk argumentere for den. Jeg vil også gjerne høre begrunnelsen for at Idi i smotri skal være en drittfilm :)

 8. Øyvind Hellenes sier:

  Intressant film, absolutt. Ikke en favoritt hos meg, men det er mye spennende man kan trekke frem. Jeg liker spesielt at den er så distansert som den er. Dermed blir det mer ett portrett av krigen fremfor en vanlig fortelling. Jeg ble dog ikke spesielt engasjert. Satt liksom bare igjen med en slags «ok, krig er fryktelig, move on» holdning etter filmen.

  Dette kan jo selvsagt ha noe med mine personlige preferanser i henhold til krigsfilm. Den eneste krigsfilmen som egentlig har klart å engasjere meg skikkelig er The Thin Red Line.

 9. Definitivt blant de beste ja! Uforglemmelig!

 10. Ikke min favorittfilm i krigskategorien, men definitivt en av dem som har gjort mest inntrykk. Et par skikkelig magevrengende scener i denne filmen – for å plukke opp tråden litt fra den interessante Armadillo-kritikken et annet sted her på nettstedet. Ikke noe underholdningshygge her, selv om Idi i smotri er aldri så estetisk flott.

 11. Hjorthen sier:

  Rart med det subjektive elementet. For meg ble Idi i smotri en av de absolutt sterkeste filmopplevelsene jeg har hatt. Fantastisk film på alle måter. The Thin Red Line derimot, syntes jeg bare var kjedelig. Joda, jeg ser jo at den har kvaliteter, det er ikke det, men den rørte meg ikke på noen måte. Helt motsatt av Øyvind Hellenes der oppe altså.

 12. Vidar Vaggen Olsen sier:

  Dritt film Propaganda prakket på os av Sosailist Staten…

  Neida. Jeg troor jeg så denne filmen da jeg var altfor liten. Er det den med sporlys-kryssild over et jorde og en skutt ku som ruller med øynene? Den var vond i så fall. Skulle vært interessant å se igjen.

 13. Mikkel sier:

  Russisk filmtradisjon på sitt beste. Fortellingen foregår i hodet på hovedpersonen. En subjektiv skildring som gir de fleste frysninger på ryggen… husker særlig en sekvens der en forskremt fugl (lurer på om det var en stork) ser undrende (mulig forvirret og skrekkslagent) på den lille menneskegutten – tror den lurte på hva slags vesner disse menneskene var… Nifs film.

 14. John H. Nomedal sier:

  Enig! En nifs og veldig bra film! I salute you Elem Klimov! …når kommer den på blu-ray, vet noe det?

 15. Ah, vet ikke, men håper det er snart!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>