Se den første smakfulle teaser-traileren til Denis Villeneuves Blade Runner 2049

I dag ble de første levende bildene fra Denis Villeneuves Blade Runner-oppfølger sluppet – og den vitner om både gamle og nye stiluttrykk.

Det er mange som har ytret sin skepsis til den kommende Blade Runner-oppfølgeren, særlig purister som ikke ser poenget i en oppfølger overhodet. Undertegnede er imidlertid blant dem som er svært forventingsfulle og optimistiske – det er et uutgrunnelig univers med masse potensial i både fortelling og visualitet, og så lenge prosjektet styres av stilbevisste Denis Villeneuve (og med Ridley Scotts stødige hånd på skulderen som eksekutiv produsent), er det all grunn til å beholde troen.

Den første teaser-traileren ble sluppet i dag, og er naturligvis svært tilbakeholden med tanke på innhold og historie. Allikevel kan vi glimte betryggende signaler i selve konseptualiseringen: Åpningen og slutten bevarer Scotts retrofittede univers fra originalen – et dystopisk bylandskap stenket i røyk, neon, regn, gjennomsiktige paraplyer og blafrende trenchcoater mens vi følger Ryan Goslings rollefigur nedover gaten. Og så dukker selvsagt Harrison Ford opp i rollen som Deckard (kanskje noe overraskende at de allerede i teaseren velger å vise ham i sin helhet).

Mer annerledes er det støvete, oransje mellomstrekket, der Goslings rollefigur lister seg gjennom en krysning av ørken og bygate, og blant annet snubler over en gigantisk hodeskulptur. Originalfilmen hadde også flere sekvenser med et lignende skarpt og gyllent soldnedgangsskjær, men aldri fra gatenivå. Det virker «ekstra» post-apokalyptisk, selv i Blade Runner-sammenheng. Til slutt entrer han et kompleks som fremstår som en krysning av Bradbury-bygningen fra originalen (oppgangen) og det mer fasjonable og storslåtte ved Tyrell-bygningen (eksteriøret, stua).

De første glimtene fra Blade Runner 2049 virker lovende, selv om det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner om filmens retning og tolkning. Det er i det minste tydelig av Villeneuve har maktet å balansere de to viktigste elementene – respekt for originalen, kombinert med små drypp av noe nytt. Det er for eksempel gåsehud å hente på arrangementet av Vangelis‘ tema over filmens tittelkort!

Blade Runner 2049, som utspiller seg 30 år etter første film, har verdenspremiere 6. oktober 2017.

*

https://www.youtube.com/watch?v=GDscTTE-P-k

br1 br2 br3 br4 br6

br7