Mona Fastvolds nye film, The World to Come, får norgespremiere under Bergen internasjonale filmfestival

BIFF 2020: Bergen internasjonale filmfestival går av stabelen 7. oktober, noe senere enn de foregående årene. Årets utgave vil starte med Thomas Vinterbergs Cannes-utplukkede Et glass til og avsluttes med Mona Fastvolds The World to Come.

Da Mona Fastvold regidebuterte med Søvngjengeren i 2014 fikk filmen verdenspremiere under Sundance-festivalen. Med The World to Come er hun Gulløve-nominert for første gang som regissør – filmen vises som en del av hovedkonkurransen i Venezia i løpet av de nærmeste dagene. Fastvold har imidlertid deltatt på festivalen tidligere, som manusforfatter på begge Brady Corbets spillefilmer, The Childhood of a Leader (2015) og Vox Lux (2018).

Det knytter seg meget høye forventninger til hva Fastvold har i ermet med denne nye filmen, som er adaptert fra den titulære novellen i forfatter Jim Shepards novellesamling (som totalt består av ti noveller). Fortellingen utspiller seg på midten av 1800-tallet i et værhardt miljø på den amerikanske østkysten, der de to kvinnene i hvert sitt ektepar – Katherine Waterston og Casey Affleck, Vanessa Kirby og Christopher Abbott – forelsker seg i hverandre. Fra anmeldelsen av boka hos The Washington Post:

The title story, “The World to Come,” is a breathtaking account of two farmers’ wives in New York, in 1856, astonished to find themselves deeply in love. In between the hard labor of a farm and the claustrophobia of their isolation, they steal delight in each other’s company.

Filmen ble for øvrig spilt inn i Romania, og Fastvold har delt noen få bilder fra innspillingen hos The Cinema Club.

Mads Mikkelsen og vennene hans har samlet seg rundt bordet for å ta «Et glass til». (Foto: Arthaus, Thomas Vinterberg og Henrik Ohsten.)

Et glass til («Druk») er Thomas Vinterbergs nye film, med et stjernelag av danske skuespillere, inkludert Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. Filmen skulle egentlig ha konkurrert i Cannes i mai, og trolig i hovedkonkurransen, der Vinterberg har deltatt en rekke ganger (senest med Jakten i 2011).

Et glass til handler om fire lærere og venner som beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teorien hevder at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. Av Arthaus beskrives filmen som «et morsomt, rørende, livsbejaende og tankevekkende drama om vennskap, frihet – og alkohol».

Festivalsjef Tor Fosse er stolt i dagens pressemelding:

I det som har vært et veldig spesielt år for filmfestivaler, er vi spesielt glade for å kunne trekke frem tre av årets beste filmer, og la publikum i Bergen være blant de aller første i verden til å oppleve disse filmene på et stort lerret. Det har vært et krevende arbeid, men vi er veldig stolte og fornøyde med årets program. Vi vil også anerkjenne viktigheten av at våre kolleger i filmfestivaler som Cannes, Venezia og Toronto løfter frem nye og spennende regissører også i en tid som denne, slik BIFF også gjør.

Festivalens såkalte «centerpiece» blir den nye dokumentaren om den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg, Greta. BIFF går av stabelen fra og med 7. oktober til og med 18. oktober.