Her er de nominerte til Kanonprisen 2017 – Kongens nei og Pyromanen leder an  

Kosmorama 2017: Årets nominasjoner til Kanonprisen er offentliggjort. Med henholdsvis 7 og 6 nominasjoner plasserer Kanonprisen Erik Poppes Kongens nei og Erik Skjoldbjærgs Pyromanen som de mest fremtredende norske filmene fra 2016.

Det er filmfestivalen Kosmorama som står bak Kanonprisen, som i år blir delt ut for trettende gang. I motsetning til Amandaprisen følger Kanonprisen kalenderåret for sine vurderinger, så det er filmene som hadde premiere i løpet av 2016 som er aktuelle for priser. Det er som vanlig den norske filmbransjen selv som stemmer frem vinnerne, i en avstemning gjort av medlemmene i Norsk filmforbund, Produsentforeningen, Norske filmregissører, Norske dramatikeres forbund, Norsk filmlydforening, Skuespillerforbundet, NOPA og Norsk komponistforening.

På Amanda-utdelingen i august var Pyromanen nominert til tre priser, men måtte nøye seg med én – prisen for Beste kvinnelige skuespiller (Liv Bernhoft Osa). Kongens nei hadde premiere i september, og får i så måte sin første mulighet til å vinne en nasjonal filmpris i forbindelse med Kanonprisen. Sistnevnte ble valgt ut som Norges bidrag til Oscar-kappløpet, men måtte dessverre se seg slått på nominasjonsmålstreken av bl.a. danske Under sanden og svenske En mann ved navn Ove.

Ettersom Kanonprisen er demokratisk, og ikke opererer med en pris for “beste film” (men isteden en publikumspris), blir det logisk å anse regi- og produsent-kategoriene som de bransjemessig mest tungtveiende. I regikategorien er (i tillegg til Poppe og Skjoldbjærg) dokumentarfilmskaper Jon Haukeland nominert for Barneraneren, mens i produsentkategorien er det Børning 2 og Dyrene i Hakkebakkeskogen som står ved siden av Kongens nei – her er Pyromanen utelatt. Til publikumsprisen (“Filmwebs Kanonpris”) kommer det ikke nominasjoner i første omgang; her blir folkets stemmer frem mot utdelingen avgjørende. Samtlige filmer som kniver om publikumsprisen kan man se hos Filmweb.

I spalten Analysen her på Montages kan dere lese dyptpløyende analyser av samtlige norske filmer fra 2016, ført i pennen av landets fremste filmvitere. Samtlige av analysene fra 2015 finner dere også samlet mellom to permer her.

I tillegg til Kanonpris-utdelingen blir vinneren av Filmwebs Pitchekonkurranse offentliggjort under seremonien. Seks av omtrent 100 filmideer går til finalen i denne konkurransen, hvor de får 7,5 minutter til å formidle sin idé til en erfarne jury. Vinneren mottar hele 100 000 til å videreutvikle ideén.

Kanonprisen deles ut torsdag 9. mars på Byscenen i Trondheim. Nedenfor følger den komplette listen over årets nominasjoner.

*

Kanonpris-nominasjonene 2017

BESTE MANUS:
Bjørn Olaf Johannessen (Pyromanen)
Harald Rosenløw Eeg og Jan Trygve Røyneland (Kongens nei)
Anders Fagerholt og Halkawt Mustafa (El Clasico)

BESTE REGI:
Erik Skjoldbjærg (Pyromanen)
Erik Poppe (Kongens nei)
Jon Haukeland (Barneraneren)

BESTE FILMMUSIKK:
Kåre Christoffer Vestrheim (Grand Hotel)
Nils Petter Molvær (Kampen om fjordane)
Gaute Storaas (Birkebeinerne)

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE:
Liv Bernhoft Osa (Pyromanen)
Kjersti Tveterås (Løvekvinnen)
Bente Børsum (Sensommer)

BEST MANNLIGE HOVEDROLLE:
Trond Nilssen (Pyromanen)
Jesper Christensen (Kongens nei)
Wrya Ahmed og Dana Ahmed (El Clasico)

BESTE LYDDESIGN:
Håkon Lammetun (Pyromanen)
Christian Schaanning (Kongens nei)
Tormod Ringnes og Baard Haugan Ingebretsen (Dyrene i Hakkebakkeskogen)

BESTE FOTO:
Gösta Reiland (Pyromanen)
John Christian Rosenlund (Kongens nei)
Trond Tønder (Grand Hotel)

BESTE KLIPP:
Einar Egeland (Kongens nei)
Robert Stengård (Barneraneren)
Inge-Lise Langfeldt (El Clasico)

BESTE PRODUSENT:
Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae (Kongens nei)
Ove Heiborg, Elisabeth Opdal og Eirik Smidesang Slåen (Dyrene i Hakkebakkeskogen)
John M. Jacobsen og Marcus B. Brodersen (Børning 2)

BESTE BIROLLE:
Helga Guren (Rosemari)
Olivier Mukuta (Welcome to Norway)
Ingar Helge Gimle (Cave)

BESTE PRODUKSJONSDESIGN:
Tuva Hølmebakk (Rosemari)
Kaja Raastad (Alt det vakre)
Karl Júliússon (Birkebeinerne)