Gulløve-vinner Gianfranco Rosi går i gang med Mare Nostrum

Hvilken film som vinner Gulløven i Venezia er alltid vanskelig å forutse, og tradisjon tro kom det som en overraskelse på de fleste av oss da jurypresident Bernardo Bertolucci utropte fjorårets forgylte kattedyr til Gianfranco Rosis Roma-dokumentar, Sacro GRA.

Ifølge Cineuropa står Rosi nå på trappene til sin neste dokumentar, Mare Nostrum, som går i opptak senere denne måneden. Filmen vil ifølge regissøren selv ta for seg «kontra-marginaliserte» karakterer, som denne gang – i motsetning Sacro GRA – befinner seg et sted «kulturelt fjernt fra Italia».

Mare Nostrum blir en co-produksjon mellom Italia og Frankrike, og produseres av Rosis eget produksjonsselskap Avventurosa, samt franske Les Films d’Ici, som har spesialisert seg på å produsere dokumentarfilmer.

Undertegnede så Rosis løvehedrede Sacro GRA under den danske dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX i fjor, og var noenlunde positiv til den statisk-observerende rundturen, som skildrer et knippe menneskeliv bosatt rundt motorveien Grande Raccordo Anulare – italiensk for «den store ringveien» – som omkranser Roma. For undertegnede føltes filmens statiske distanse til karakterene noe påtatt og anstrengt, og satte kjepper i hjulene for filmens potensiale til å skildre de trauste menneskeskildringene på et ektefølt vis.

Likevel skal det bli interessant å følge Rosis virkelighetsinnfangende prosjekt videre inn i Mare Nostrum.

*