Et skritt nærmere Oscar: Mari Bakke Riises kortdokumentar Kayayo på Akademiets shortlist

Norges beste mulighet til en Oscar-nominasjon i 2018 tilhører regissør Mari Bakke Riise og hennes korte dokumentarfilm Kayayo – de levende handlekurvene, som i går ble shortlistet av Oscar-akademiet som en av ti forhåndsnominerte filmer i sin kategori.

Filmen ble i Norge først vist i episodisk form hos Aftenposten, så på den nå nedlagte dokumentarfilmfestivalen Eurodok i 2017. Den internasjonale festivalreisen har samtidig vært en stor suksess, og startet høsten 2016 med priser i USA på blant annet Chicago International Children’s Film Festival, og videre i 2017 på Palm Springs International Short Fest og Big Sky Documentary Film Festival i Montana – der den ble Oscar-kvalifisert da den vant pris. NFIs fagleder for kort- og dokumentarfilm utland, Toril Simonsen, forklarer reisen mot Oscar-mulighetene i en pressemelding:

Filmen har mottatt priser over hele verden, men Big Sky var den utslagsgivende. Deretter har filmen blitt stemt frem av stemmeberettigede dokumentarfilmskapere i Oscar-akademiet. Det er første gang noensinne en norsk film har kommet på kortlisten i denne kategorien, og viser nok en gang hvor høyt nivå det er på norsk dokumentarfilm.

Kayayo er produsert av Jørgen Lorentzen hos Integral Film og filmen er delfinansiert av Aftenposten, som også har eksklusiv visningsrett. Oscar-oppmerksomheten for Kayayo er også en anerkjennelse av de nye finansierings- og visningsmulighetene som norske nettmedier representerer for norsk film, og da kanskje særlig dokumentarfilm. Ikke overraskende gjorde også Aftenposten selv et poeng av dette i går:

Dette er helt fantastisk stas og åpenbart en fjær i hatten for Aftenpostens filmsatsing. Men først og fremst er det en hel fjærpryd til regissør Mari Bakke Riise og produsent Jørgen Lorentzen i Integral Film. Ikke bare har de laget en fantastisk film, men de har også jobbet beinhardt for å filmen på festivaler over hele verden, og til slutt gjennom det syltrange Oscar-nåløyet. Det minste nåløyet venter fortsatt, sier Jonas Brenna, produsent og programansvarlig i Aftenposten.

Kayayo kan altså ses i sin helhet på nett, og er limt inn i videovinduet nedenfor. De ti filmene som er shortlistet av Oscar-akademiet kan dere lese om her, og når Oscar-nominasjonene slippes 23. januar vil vi få vite om Kayayo og Mari Bakke Riise blir invitert inn helt til mållinjen i Hollywood.