- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Et skritt nærmere Oscar: Mari Bakke Riises kortdokumentar Kayayo på Akademiets shortlist

Av , 7. desember 2017 i Ukategorisert

Norges beste mulighet til en Oscar-nominasjon i 2018 tilhører regissør Mari Bakke Riise [1] og hennes korte dokumentarfilm Kayayo – de levende handlekurvene [1], som i går ble shortlistet av Oscar-akademiet [2] som en av ti forhåndsnominerte filmer i sin kategori.

Filmen ble i Norge først vist i episodisk form hos Aftenposten, så på den nå nedlagte [3] dokumentarfilmfestivalen Eurodok i 2017. Den internasjonale festivalreisen har samtidig vært en stor suksess, og startet høsten 2016 med priser i USA på blant annet Chicago International Children’s Film Festival, og videre i 2017 på Palm Springs International Short Fest og Big Sky Documentary Film Festival i Montana – der den ble Oscar-kvalifisert [4] da den vant pris. NFIs fagleder for kort- og dokumentarfilm utland, Toril Simonsen, forklarer reisen mot Oscar-mulighetene i en pressemelding [5]:

Filmen har mottatt priser over hele verden, men Big Sky var den utslagsgivende. Deretter har filmen blitt stemt frem av stemmeberettigede dokumentarfilmskapere i Oscar-akademiet. Det er første gang noensinne en norsk film har kommet på kortlisten i denne kategorien, og viser nok en gang hvor høyt nivå det er på norsk dokumentarfilm.

Kayayo er produsert av Jørgen Lorentzen hos Integral Film [6] og filmen er delfinansiert av Aftenposten, som også har eksklusiv visningsrett. Oscar-oppmerksomheten for Kayayo er også en anerkjennelse av de nye finansierings- og visningsmulighetene som norske nettmedier representerer for norsk film, og da kanskje særlig dokumentarfilm. Ikke overraskende gjorde også Aftenposten [7] selv et poeng av dette i går:

Dette er helt fantastisk stas og åpenbart en fjær i hatten for Aftenpostens filmsatsing. Men først og fremst er det en hel fjærpryd til regissør Mari Bakke Riise og produsent Jørgen Lorentzen i Integral Film. Ikke bare har de laget en fantastisk film, men de har også jobbet beinhardt for å filmen på festivaler over hele verden, og til slutt gjennom det syltrange Oscar-nåløyet. Det minste nåløyet venter fortsatt, sier Jonas Brenna, produsent og programansvarlig i Aftenposten.

Kayayo kan altså ses i sin helhet [8] på nett, og er limt inn i videovinduet nedenfor. De ti filmene som er shortlistet av Oscar-akademiet kan dere lese om her [2], og når Oscar-nominasjonene slippes 23. januar vil vi få vite om Kayayo og Mari Bakke Riise blir invitert inn helt til mållinjen i Hollywood.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/et-skritt-naermere-oscar-mari-bakke-riises-kortdokumentar-kayayo-pa-akademiets-shortlist/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Mari Bakke Riise: https://www.nfi.no/film?name=kayayo&id=161

[2] ble shortlistet av Oscar-akademiet: http://www.awardsdaily.com/2017/12/05/10-films-advance-documentary-shorts-oscar-race/

[3] nå nedlagte: http://montages.no/nyheter/kroken-pa-dora-for-den-populaere-dokumentarfilmfestivalen-eurodok/

[4] ble Oscar-kvalifisert: http://www.bigskyfilmfest.org/festival/award_winners/

[5] i en pressemelding: https://www.nfi.no/aktuelt/2017/norsk-dokumentarfilm-kan-vinne-oscar

[6] Integral Film: http://integralfilm.com/?lang=no

[7] Aftenposten: https://www.aftenposten.no/kultur/i/1knd2B/Aftenposten-film-kjemper-om-Oscar-nominasjon

[8] ses i sin helhet: https://www.aftenposten.no/verden/i/7vWlW/DOKUMENTAR-Kayayo--Barneslavene

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.