Filmprat: En samtale med regissør Asif Kapadia om Senna og Amy

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2018: I denne utgaven av Filmprat møter vi regissør Asif Kapadia, som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om arbeidet på sine to innovative dokumentarfilmer, Senna (2010) og Amy (2015).

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. I sideprogrammet Asif Kapadia: Storyteller viser festivalen både Senna og Amy, samt Kapadias spillefilmdebut The Warrior (2001).

I samtalen nedenfor forteller Asif Kapadia inngående om sitt metodiske arbeid på de to dokumentarfilmene, som også stod i fokus på masterclassen Finding Amy, som Kapadia også holdt i Tromsø denne uken. Festivalen beskriver Kapadias prosess slik: «Med Amy raffinerte Kapadia fortellerteknikken introdusert i Senna, en teknikk som ofte minner mer om fiksjonsfilmens enn dokumentarens. Uten iscenesatte intervjuer, og med nesten utelukkende bruk av et enormt arkivmateriale, har han utviklet en særegen stil. Filmene har klassiske fortellergrep, med sterke karakterer, dramatisk handling og emosjonell klangbunn.»

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.