Flyvende kunstverk – ny trailer til Hayao Miyazakis siste film, The Wind Rises

The Wind Rises skal ifølge Hayao Miyazaki selv være hans siste film, og skal man tro den internasjonale pressen avslutter den japanske animasjonsmesteren karrieren med et personlig og rørende stykke animasjonskunst i ypperste klasse. Nå har filmens amerikanske trailer ankommet nettet.

72 år gamle Miyazaki, som grunnla det legendariske Studio Ghibli på midten av 80-tallet, har servert noen av filmhistoriens vakreste animasjonsfilmer: Chihiro og heksene, Min nabo Totoro, Det levende slottet og Ponyo, for å nevne noen. Med The Wind Rises tar han for første gang for seg en historie med rot i virkeligheten, uten hjelp av magiske elementer.

Filmens synopsis lyder som følger:

Jiro som drømmer om å fly, men han er nærsynt og må derfor oppgi drømmen om å bli pilot. Men fly er hans store lidenskap. Han bestemmer seg derfor for å bli flykonstruktør. Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni setter han alt inn på å lage flygende kunstverk. Talentet hans for aerodynamikk blir snart oppdaget og i 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker.

Parallelt fortelles en kjærlighetshistorie. Jiro treffer den vakre Nahoko under ekstreme forhold. De møtes på et tog som sporer av under det store jordskjelvet i 1923. Begge overlever, men forsvinner fra hverandre i de harde årene med depresjon og epidemier som følger i jordskjelvets kjølvann. Skjebnen fører dem sammen igjen, men lidenskapen settes på prøve.

The Wind Rises får norsk kinopremiere i mars neste år, og distribueres av Arthaus. Se den nydelige traileren, hvor filmen vemodig beskrives som «THE FARWELL MASTERPIECE» under frysbildene. 

*

Wind 1

Wind 2

Wind 3

Wind 4

Wind 5

Wind 6

Wind 7

Wind 8

Wind 9

*