Her er de første bildene fra Hayao Miyazakis siste film: The Boy and the Heron

Det knytter seg enorme forventninger til den japanske mesterregissøren Hayao Miyazakis nye film, The Boy and the Heron («Kimitachi wa dô ikiru ka»), som har blitt lansert på kino i Japan i sommer uten hverken trailer eller promobilder. Filmen får nå sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i september, og endelig er de første bildene sluppet.

Det er ingen overdrivelse å løfte 82-årige Miyazaki frem som verdens ypperste nålevende animasjonsfilmskaper (Min nabo Totoro, Prinsesse MononokeChihiro og heksene), og om The Boy and the Heron bare lever opp til noen av de eksisterende Miyazaki-filmene, blir den å regne som et av høydepunktene fra filmåret 2023.

I Japan har mottagelsen allerede vært meget god (Time Out Tokyo sin anmeldelse er en av få engelskspråklige hittil: «A mature, complex masterpiece»), og publikum har flokket til kino for å se mesterens siste Studio Ghibli-produksjon. Inntjeningen har kommet opp i ¥6.2 milliarder ($43 millioner) etter fire uker (ifølge Forbes), og det gjenstår fortsatt en verdensomspennende lansering.

«Already acclaimed as a masterpiece [at home], Hayao Miyazaki’s new film begins as a simple story of loss and love and rises to a staggering work of imagination. I look forward to our audience discovering its mysteries for themselves, but I can promise a singular, transformative experience,» uttalte Toronto-festivalens sjef, Cameron Bailey, da de annonserte at The Boy and the Heron vises der som åpningsfilm 7. september.

De første bildene (vi har limt dem inn nedenfor) er ikke egentlig «sluppet», men har visstnok blitt trykket i en booklet og deretter blitt scannet av fans og lagt ut online. Facebook-gruppen Ghibli Community er første kilde vi kom over (via Cinematekets Geir Friestad), men de siste dagene er bildene også publisert på en rekke andre internasjonale filmnettsteder.

Vi gleder oss til å se The Boy and the Heron kanskje vel så mye som noen annen ny film som får premiere i andre halvdel av 2023, og følger tett med på når første norske visningsmulighet inntreffer – det ville eksempelvis være et opplagt scoop for BIFF i oktober eller Film fra sør-festivalen i Oslo i november.

*

Og her er teaser-artworket som lenge har vært den eneste visuelle grafikken for filmen: