Sara Margrethe Oskals Eallaogierdu – The Tundra Within Me får verdenspremiere i Toronto

Samiske Sara Margrethe Oskals Eallaogierdu – The Tundra Within Me får verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september.

Det er Norsk filminstitutt som i dag videreformidler denne gledelige nyheten. Eallaogierdu er valgt ut til å delta i seksjonen «Discovery», som er et utstillingsvindu for nye talenter fra hele verden. Blant filmskapere som har debutert her er Chantal Akerman, Jafar Panahi, Steve McQueen, Christopher Nolan og Joachim Trier. 26 filmer fra 25 land er valgt ut til årets Discovery-program: «Toronto er en av verdens største og viktigste filmfestivaler. Verdenspremiere og visninger i festivalens markedsdel åpner muligheter for salg og festivalinvitasjoner verden over», forteller filmens produsent Mona Johanne Hoel i pressemeldingen fra NFI. Hoel er mest kjent som regissør og manusforfatter, og var kinoaktuell i vinter med kritikerroste Natt.

Toronto International Film Festival går av stabelen i perioden 7. til 17. september, og både regissør, produsent og skuespillere fra produksjonen vil være til stede. Margreth Olins nye dokumentar Fedrelandet er også invitert til årets Toronto-festival, i seksjonen for dokumentarfilm.

Eallogierdu – The Tundra Within Me er Sara Margrethe Oskals første spillefilm, og er ment å «bidra til et mer mangfoldig perspektiv på det samiske samfunnet». Fortellingen følger Lena, som etter å ha bodd mange år i Oslo, flytter tilbake til Sápmi for å forske på kjønnsroller i forbindelse med et kunstprosjekt. Imens hun jobber på vidda forelsker hun seg i reindriftsutøveren Máhtte. Gáren, moren til Máhtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet og skaper problemer for paret. Samtidig blir Lena hjemsøkt av valg hun tok flere år tilbake, og blir nødt til å finne ut om hennes og Máhttes liv noen gang kan forenes.

Oskal er fra Guovdageaidnu, Kautokeino, og var selv reindriftsutøver i ti år før hun begynte å arbeide med film, litteratur og teater, og har en doktorgrad i scenekunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun står tidligere bak kortfilmene Rieban – The Fox (2023), Covida buriid ja bahas beivviid – Bivirkninger (2020), Beaivvi nieida – Solas datter (2018) og Guovssahas oaidná du – Nordlyset ser deg (2015). I 2016 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen savkkuhan sávrri sániid – utrettelige ord.

Eallogierdu – The Tundra Within Me får norsk kinopremiere i løpet av 2024.