Endelig er det avgjort – Xavier Dolans nye film The Death and Life of John F. Donovan får premiere i Toronto

Til å være den syvende spillefilmen fra überproduktive Xavier Dolan har det tatt uforholdsmessig lang tid å vente på The Death and Life of John F. Donovan. Men endelig er det nå klart at Dolans første engelskspråklige film er ferdig, og at premieren vil skje på filmfestivalen i Toronto i september.

Mange har sterke meninger om det eksplosive filmkunstnerskapet til Xavier Dolan og hans Mozart-lignende karriere (les vårt intervju), men at den nå 29-årige regissøren har vært en av de mest innflytelsesrike og omtalte filmskaperne i sin generasjon, er hevet over enhver tvil. Da vi fra Montages første gang så Dolans store mesterverk Laurence Anyways, i Cannes i 2012, var det et stratosfærisk løft – ikke bare for oss i publikum, men for regissøren selv. Siden har Dolan blitt fast inventar i hovedkonkurransen i Cannes, gjort modelloppdrag for Louis Vuitton og kanskje egentlig endt opp med å bli mer berømt enn sine egne verk.

For på tross av anerkjennelsen har Dolans filmer aldri blitt store internasjonale hits. De er festivalfilmer som (ikke overraskende) har oppnådd store besøkstall i Frankrike, men Dolan er selv ingen snobb – han elsker Titanic og lager musikkvideoer for Adele, og forhåpentligvis blir The Death and Life of John F. Donovan filmen som gir ham et stort publikum.

I 2016 kunne Montages rapportere fra en eksklusiv salgspitch i Cannes for filmen, der Xavier Dolan var tilstede og presenterte prosjektet for internasjonale distributører. Vår utsendte skrev den gang:

[Dolan] er sedvanlig velartikulert når han snakker om sin visjon for The Death and Life of John F. Donovan. Etter sigende er det snakk om en langt mer konvensjonell film enn hans tidligere produksjoner, myntet på et stort publikum. Dolan understreker et tydelig ønske å om å nå virkelig bredt ut. […] Selv om The Death and Life of John F. Donovan beskrives som et karakterdrevet drama, får en inntrykk av at intensiteten vil matche en hvilken som helst høylydt sjangerfilm. […]

Etter seansen kom Montages i prat med en av Dolans agenter, som snakket åpent om hvilke ambisjoner de har med prosjektet. Dolan vil ha en Oscar, ble det sagt, og følgelig satser produksjonsselskapet på at The Death and Life of John F. Donovan blir aktuell for prestisjetunge kategorier som film, regi og originalmanus, i tillegg til potensielle priser for skuespillerne.

Høye ambisjoner har altså ligget til grunn for prosjektet i flere år, og det var mange som stilte spørsmålstegn ved hvorfor filmen ikke dukket opp høsten 2017 i fjorårets Oscar-race, og den samme bekymringen meldte seg da filmen uteble fra hovedkonkurransen i Cannes tidligere i år. Da heller ikke Venezia eller Toronto forrige uke inkluderte The Death and Life of John F. Donovan i sine programoffentliggjøringer startet de negative ryktene å summe: «Er filmen en katastrofe? Har Dolan kommet på kant med finansiørene sine? Blir den forsinket enda et år?»

Heldigvis ikke. Filmfestivalen i Toronto offentliggjorde i kveld at filmen får sin verdenspremiere der, og med ett ble filmhøsten en etterlengtet hendelse rikere – og vi får bare krysse fingrene for at The Death and Life of John F. Donovan også dukker opp på den europeiske filmfestivalscenen i løpet av høsten/vinteren.

*