Isnende trailer til Xavier Dolans Tom à la ferme

Montages-favoritt Xavier Dolan fikk kritikerprisen (FIPRESCI) og flere svært gode omtaler i internasjonal presse etter at han viste sin fjerde spillefilm Tom à la ferme under filmfestivalene i henholdsvis Venezia og Toronto i september. Siden har vi ventet tålmodig på en trailer til filmen (det eneste vi har sett er et kort klipp), og nå foreligger den endelig på nettet.

Snutten antyder mer enn den viser, det ulmer mellom bildene; hvis den fanger stemningen i filmen, kan vi vente oss noe ganske annet og mer uhyggelig enn den unge regissørens foregående filmer. Dette er omtrent så langt fra den flamboyante og i sum oppløftende – om enn svært melankolske – Laurence Anyways som det er mulig å komme.

Men så er da også Tom à la ferme Dolans første utpregede sjangerfilm, og selv om den ser ut til å delvis bryte med overflateestetikken regissøren har beskjeftiget seg tidligere, vitner traileren om at han fortsatt opererer med et spennende formspråk. Klippet hvor vi i få sekunder får se en svevende bildør minner underlig nok om scenen i Laurence Anyways hvor det regner nyvaskede klær fra himmelen. Det er heller ikke overraskende at Dolan etter et knapt halvminutt gir et lite nikk til en av hans store helter, Alfred Hitchcock, ved å vise et dusjforheng som dras til side. Regissøren har aldri lagt skjul på sin fascinasjon for suspense-mesteren, og det ser sannelig ut som Dolan, med god hjelp av Gabriel Yareds dramatiske Bernard Herrmann-aktige toner, vil servere oss en nervepirrende og intens psykologisk thriller denne gangen.

I sin omtale av Tom à la ferme fra Venezia skrev The Playlist at Dolan «not simply aping Hitchcock, Clement and Chabrol (to name but a few), but melding them with his existing style and concerns.» Vi kan med andre ord forvente oss en film i fotsporene til store navn, men tilpasset Dolans eget, unike filmspråk.

Tom à la ferme får fransk kinopremiere i løpet av mars 2014. Se den ferske traileren under frysbildene, nederst i artikkelen.

*

*