Berlinalen viser Dag Johan Haugeruds nye film Sex – og her er første trailer!

I 2022 offentliggjorde strømmetjenesten Viaplay at de ville gå i produksjon på filmtrilogien Sex Drømmer Kjærlighet, skrevet og regissert av Dag Johan Haugerud, og at filmene ville bli distribuert på norske kinoer i samarbeid med Arthaus i 2024. Som sagt, så gjort: 1. mars er det premiere på første film, Sex, som i dag ble invitert til Panorama-programmet på filmfestivalen i Berlin. Og nedenfor kan dere se filmens første trailer.

«Filmtrilogien Sex Drømmer Kjærlighet, består av tre løst sammenhengende dramakomedier som tematiserer seksualitet, lengsel og drømmer på ulike måter i dagens Oslo.» Slik ble dette ambisiøse prosjektet oppsummert i den opprinnelige pressemeldingen, der det også kom frem hvordan Haugerud med filmene ønsker «å føre ulike samtaler om seksualitet med utgangspunkt i spørsmål som de fleste har; enten det er i forhold til egen kropp, lyster og behov, normer og forventninger knyttet til samliv, forelskelse og utroskap.»

Dag Johan Haugerud har det siste tiåret blitt et stadig mer anerkjent navn for Montages’ lesere og det kvalitetsbevisste norske kinopublikum, med prisvinnende, kritikerroste filmer som Barn (2019) og Som du ser meg (2012), samt de to «éntimerne» Det er meg du vil ha (2014) og Lyset fra sjokoladefabrikken (2020) – alle fire er å anse som høydepunkter i en filmografi der det foreløpig egentlig bare finnes utsøkte filmer.

At vi får tre nye Dag Johan Haugerud-fullengdere i 2024 er egentlig til å klype seg i armen over av glede, og nå er altså Sex like rundt hjørnet. (Yngve Sæther hos Motlys er «som vanlig» produsent for Haugerud, denne gangen også med Hege Hauff Hvattum.)

Panorama-seksjonen i Berlin har som regel holdt et høyt nivå de siste årene (der resten av Berlinalens programarbeid har vært av varierende kvalitet), så det kan være et perfekt internasjonalt lanseringsvindu for trilogien. (Det har blitt sagt – om enn ikke on the record – at det er et mål at hver av de tre filmene får sine premierer på internasjonale festivaler før de kommer på kino i Norge, og det må jo da være lov å håpe at Drømmer og Kjærlighet kommer til henholdsvis Cannes og Venezia senere i år.)

Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr i «Sex» (Foto: Arthaus)

I Sex møter vi (ifølge det offisielle synopsiset) to feiere (Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise) som overrasker hverandre en dag under lunsjen. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?

I traileren nedenfor ser vi hvordan dette utgangspunktet igangsetter ulike dramatiske situasjoner og scener i de to feiernes liv, og selv om smakebiten gir en pekepinn på både filmens tonefall og luftige visualitet (herlig å se at noe så enkelt som å skrive rollefigurer som er feiere, gir en direkte effekt i bildespråket ved at vi får «sveve» over Oslo og oppleve byen fra perspektiver de fleste av oss vanligvis aldri gjør), gjenstår det å se hvor dypt Sex borer i tematikken på egen hånd, eller om «første kapittel i en trilogi»-effekten vil gi en følelse av at de to neste filmene behøves for å skape den virkelige helheten.

Uansett blir jo det eventuelt et luksusproblem, og all erfaring med Dag Johan Haugeruds filmer – enten de er korte eller lange – tilsier at vi kan gå Sex i møte med høye forventninger, først altså på Berlinalen i februar og deretter i anledning den norske kinopremieren fredag 1. mars.

Den ferske traileren kan man se under (via Variety), og i tillegg har vi limt inn noen frysbilder nedenfor, pluss filmens plakat. Sjekk også ut samtalen med Dag Johan Haugerud og skuespiller Thorbjørn Harr fra NFIs arrangement Filmvåren 2024 (limt inn helt nederst), der de to deltok i en kort dialog om filmen.