Trailer: Murderer

Vår interesse for sørkoreanske Murderer (som underveis i produksjonen har skiftet navn fra The Yellow Sea), bunner hovedsaklig i regissørens foregående film. For bak kamera står Na Hong-Jin, som i 2008 ble mottatt med en mitraljøse av superlativer for thrilleren The Chaser. Med lavt budsjett, men genuin fingerspissfølelse for filmspråk og original sjangervinkling, ble The Chaser en av det årets mest omtalte filmer fra det sørkoreanske markedet. Vi er mange som har ventet på fortsettelsen -- og nå får vi den i Murderer.

Vi tar med et engelskspråklig synopsis:

On the Chinese side of the China-Russia-North Korea border, there is a region called Yanbian, Korean Autonomous Prefecture. This film tells the story of a man from this region, who embarks on an assassination mission to South Korea in order to pay off his mounting debts. He is only given $500 in advance and takes the job without knowing much about his target. However, before long a series of conspiracies and betrayals bring him to the realization that he has been tricked into entering a dangerous trap.

Filmen slippes på kino i hjemlandet først mot slutten av året, og det er naturligvis i det blå når vi første gang får mulighet til å se den på europeisk og norsk jord. Spenningen denne gang knytter seg særlig til hvordan Na Hong-Jin leverer når han konfronteres med tydelige forventninger, i kontrast til The Chaser som kom overrumplende på oss. Den nylanserte traileren til Murderer indikerer i hvert fall en regissør som har funnet sin stemme; det er dirrende og voldelig utført, men åpenbart i både en filmspråklig og tematisk kontekst.

Roger Ebert hyllet tidligere i år The Chaser som en klassisk thriller med referanse til Alfred Hitchcock, der den puster nytt liv til et utrydningstruet fortellergrep vi tidligere har omtalt som kunsten å holde tilbake. Ebert har gode poenger, og i kombinasjon med et smart manus uovertruffent visualisert med et stemningsfullt bildespråk, satte The Chaser forhåpentligvis standarden for en stor regissørkarriere. Oppskriftsmessig er også rettighetene til en amerikansk nytolkning kjøpt av Warner Bros., og flere kilder har omtalt The Departed-manusforfatter William Monahan som sentral i prosessen, med Leonardo DiCaprio som hovedrollevalg. Og allerede før sin premiere, er remake-rettighetene til Murderer kjøpt av Twentieth Century Fox, som også har delfinansiert den koreanske filmen og vil finansiere en potensiell oppfølger.

Ingen skal betvile at Na Hong-Jin sees på som en coming-man i sørkoreansk film. Og Murderer blir på mange måter Na Hong-Jins eksamen: Har han kraften i seg til å følge opp den sterkt lovende debuten for to år siden? Vel, traileren er lovende: