Trailer

The Lovely Bones – når en trailer får deg til å grine

Bilde 2

Det tikket inn på telefonen mens jeg enda var halvt i søvne. Det har kommet trailer til The Lovely Bones! Jeg bråvåknet, vurderte i et titusenedelssekund å se den på telefonen, men tenkte jeg måtte være i rett modus. Nervøst konsumerte jeg frokosten, satte på kaffe, hilste på naboene ute i hagen, åpnet macen og fant frem til Apples hjemmesider. Svelget når jeg så valget av bakgrunnsmotiv, innså at jeg ikke hadde den fjerneste idé om hvor Peter Jackson skulle ta meg denne gangen, trykket på nedlasting mens pulsen steg, lente meg tilbake og lot det stå til.

Cinefili er sannsynligvis noe veldig komplekst, og jeg skulle likt å høre en psykolog fortelle meg hvordan det oppstår, hva den egentlig går ut på. Denne besettelsen av bilder, dialog, musikk..

Bilde 3

Det var ikke bare selve traileren som fikk meg til å grine, snarere følelsen av at jeg etter to-tre år med venting, endelig skulle få se Susie Salmon. Den første innstillingen av henne bak Vogue-magasinet fikk det da også til å gå isende kaldt og svettende varmt nedover ryggen, og ikke bare fordi Saoirse Ronan er så uhyggelig perfekt castet. Følelsen fortsatte da et par sekunder oppdaget det gule og blå lyset fotograf Andrew Lesnie har ikledd filmen. Det helt riktige blikket Mark Wahlberg som faren sender datteren dagen før hun drepes av naboen, portrettert av Stanley Tucci i det mange kaller neste års sikreste Oscar. (Nei, det er ingen spoiler.) Susan Sarandons megetsigende, stiliserte og også helt korrekte distanserte kjølighet som Grandma Lynn. Rachel Weisz som moren i det vakre, vevre og vemodige nærbildet når hun får vite at de ikke har funnet liket av datteren. Ignorante post-Ringenes Herre Jackson-fans har vært skeptiske til akkurat det; intimiteten, persondramaet – ville han greie å formidle dette? «Selvsagt», svarte vi som elsker Sorte Engler, «-bare vent og se!»

Grandma. Susie’s in the in-between.

Bilde 2

Nei, det var de mer abstrakte, merkverdige sidene ved romanen vi var nervøse for. Ikke nødvendigvis fordi Jackson satt i registolen, men fordi Alice Sebolds roman på dette feltet lett kan kalles ufilmbar. Hvordan visualisere Salmons ikke-religiøse himmel? Stedet der historien fortelles fra, og hennes videre karakterutvikling skjer?

Valget av Brian Eno som komponist ga oss et par signaler; det ville bli abstrakt, svevende, flytende. Og disse ordene oppsummerer da også best følelsen jeg har etter å ha fått et lite innblikk i traileren. Men selv om disse bildene er aldri så vakre, overdådige, grøssende, cinematiske, er det én eneste innstilling som avfeier siste rest av tvil – det kjappe klippet fra seilbåtene som bryter ut av flasken, og drar til sjøs i Salmons himmellandskap.

Bilde 1

Om forventingene til traileren fikk tårene til å trille, var det her jeg begynte å skjelve. For jeg vil påstå ingen andre enn Jackson kunne skapt en slik idé, en slik måte å visualisere romanens utflytende grense mellom det som skjer i Salmon-familiens hus og Susie et sted der ute. Det gjør meg trygg på at The Lovely Bones blir den intime, episke, tåredryppende, dystre, underfundige og faktisk også morsomme opplevelsen Sebolds roman bød på. I regi av en regissør som enda en gang later til å flytte grenser for hva filmlerretet kan romme.

Klikk deg over til Apples hjemmesider for å se traileren!

OPPDATERT – en av leserne våre tipset oss om dette glimtet fra bak kulissene. Klippene inneholder også en del nytt materiale, som ikke er i traileren:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Er spent å se filmen. Her blir det nok ikke fortellingen om hvorfor og hvem som drepte. Ser for meg en psykologisk film som ønsker å se på ulike komplekse menneskelige følelser og reaksjoner.

  Er litt bekymret med valget av Marky Mark. Han er god kun når han får rett veiledning.

  Cinefili er sannsynligvis noe veldig komplekst, og jeg skulle likt å høre en psykolog fortelle meg hvordan det oppstår, hva den egentlig går ut på. Denne besettelsen av bilder, dialog, musikk..

  Her får du nok ikke et entydig svar. Det er like mange teorier som er er stjerner på himmelen, særlig blant filmvitere ;-)

 2. Ane Smidesang Slåen sier:

  åh, endelig kom den, etter alt for lang ventetid. Er så glad for at du ringte å sa i fra om at traileren hadde kommet Eirik. Dette kommer til å bli den mest fantastiske, spennende og følelsesladede filmen på lenge. Og du har helt rett; noen av oss har jo sett sorte engler og vet at er det noen som vil få til dette, så er det PJ.
  Gleeeeeeeder meg noe helt voldsomt.
  Ane

 3. Anne Winding-Sørensen sier:

  Ååååå… Jeg kjenner at det forsatt kribler over hele meg, jeg vil se mer! Merker dette kommer til å bli en film man kan se gang på gang uten å bli lei av den, man kommer bare til å oppdage nye ting i den.
  Var ikke klar over at det er PJ som har lagd Sorte Engler, den er jo så fantastisk.
  Dette er en film jeg gleder meg til å se på kino, kommer til å ha lopper i blodet når jeg sitter i kinosalen.

  Anne

 4. Bård Ydén sier:

  Fantastisk! Har aldri tvilt på at Jackson var rett mann for dette – fantasisekvensen i Sorte Engler er fortsatt noe av det beste jeg har sett.
  Sorte Engler vises forøvrig på Cinemateket i Dronningensgate 16 søndag 16. august kl. 18:30

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>