Filmfrelst #578: En samtale med regissør Eirik Sæter Stordahl om Lars er LOL

I denne podkastepisoden snakker vi med regissør Eirik Sæter Stordahl om arbeidet med den kritikerroste norske barnefilmen Lars er LOL, som hadde premiere 29. september og har vært en stor suksess på kino.

Skuespiller Iben Akerlie gjorde en brakdebut som forfatter med romanen Lars er LOL i 2016, og har siden alternert mellom å jobbe foran kameraet innen film og TV og utgi flere bøker. I samarbeid med Sæter Stordahl har hun vært med å skrive filmmanuset til Lars er LOL, som er den første av hennes bøker som adapteres til det store lerretet.

Allerede med kortfilmen Robin (2007) gjorde den unge filmskaperen Eirik Sæter Stordahl (den gang 19 år) seg bemerket blant annet på Kortfilmfestivalen i Grimstad, og etter å ha utdannet seg ved Den danske filmskolen har han etablert seg som regissør med ett ben i både Norge og Danmark.

I praten nedenfor reflekterer Sæter Stordahl i dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich rundt hvordan han utviklet Lars er LOL i samarbeid med Akerlie, og på hvilken måte han med visuelle virkemidler har virkeliggjort fortellingen som film.

Samtalen kommer også inn på filmens tematikk og betydningen av et grundig arbeid med de mange unge skuespillerne, for å finne frem til de autentiske følelsene foran kameraet – i det som er en ofte vond og komplisert fortelling om dramatiske opplevelser som mange barn (og voksne med lignende erfaringer fra barndommen) kan kjenne seg igjen i. Til slutt svinger vi også innom noen referanserfilmer som har vært viktige inspirasjonskilder til Lars er LOL, som er Sæter Stordahls spillefilmdebut.

God lytting!