Kortklipt, 2/4

Det er en stor glede å skrive den første utgaven av Kortklipt på Montages. Vi konsumerer store mengder artikler, videoer og annet type stoff i vår informasjonshungrige søken på internett etter opplysende, interessant filmstoff. I denne faste spalten skal vi jevnlig sile ut fem anbefalte linker til våre lesere. Stoffet kan komme i mange varianter, men fellestrekket vil være at de kommer med våre varmeste anbefalinger. Kortklipt vil altså opptre hyppig på våre sider. La oss komme i gang:

1. Den unge amerikanske skuespilleren Paul Dano, mest kjent for sin(e) rolle(r) i There Will Be Blood, er klar med en ny film; Gigantic, der han blant annet spiller mot Montages-favoritt Zooey Deschanel. I den forbindelse har The New York Times gjort et fint, personlig intervju med Dano – en skuespiller som har blitt kjent for sin svært rolige holdning til kjendistilværelsen. Intervjuet gir da også innblikk i skuespillerens hverdagsliv i Brooklyn. Anbefalt lesning, om en meget spennende skuespillertype.

Mr. Dano enrolled at the New School immediately after high school, studying English. He took semesters off to perform — in 2007 he did an Off Broadway play, “Things We Want,” where he met Ms. Kazan — but spent the year between “Little Miss Sunshine” and “There Will Be Blood” largely as a student. “Gigantic” is his first film since those back-to-back successes.«]

*****

Foto: <a href=

2. TWENTY SHOTS to be henceforth retired from film vocabulary. Denne syrlige og unektelig humoristiske artikkelen hos filmtidskriftet Reverse Shot sin blogg, handler om det de mener er de tyve mest oppbrukte filmbilde-klisjeene. Det er kanskje vel nerdete, men Montages-lesere bør være midt i målgruppa. Det begynner med noe jeg kan si meg hjertens enig i: «1. Moving clouds sped up.» Altfor ofte brukt uten uttalt hensikt eller effekt. Og listen fortsetter.

“Ooh, look at me, I’m sculpting with time!” Fuck you.«]

*****

3. Obama Depressed, Distant Since ‘Battlestar Galactica’ Series Finale. Ah, hva skulle vi gjort uten The Onion? Som mange andre fans av TV-serien Battlestar Galactica, rapporteres det her om at Barack Obama har blitt tilbaketrukket og fjern i tiden etter at siste episode av serien ble sendt. LOL.

[«»The president seems to be someplace else lately,» said one high-level official, speaking on condition of anonymity. «Yesterday we were all being briefed on the encroachment of Iranian drone planes into Iraq, when he just looked up from the table and blurted out, ‘What am I supposed to watch on Fridays at 10 p.m. now? Numb3rs?'»«]

*****

4. De har det gøy i Danmark! I bloggposten Aprilsnar fra Filminstituttet forteller Informations filmjournalist Christian Monggaard om en finurlig, og ganske poengtert aprilsnarr sendt ut av Dansk filminstitutt i går. Det er denne typen engasjement, og mangel på selvhøytidelighet, som gjør at et filminstitutt bemerker seg hos sitt publikum.

Nu får vi et fremtrædende monument, et manifest, over den enestående succes, vi har oplevet.«]

*****

The Hangover

5. Kortklipts faste videotips. Vi starter med intet mindre enn en gjennomkommersiell Hollywood-komedie. Det er lenge siden jeg har sett en velfungerende trailer som dette for en mainstream-komedie. Filmen er The Hangover, og traileren er selvforklarende. Se den i HD hos Yahoo, eller bruk avspilleren nedenfor. Er bare meg som får fryktelig lyst til å se denne filmen på kino med et publikum i rett humør?

Who’s baby is that?«]