Her er første trailer til kunstner Ane Hjort Guttus hybridfilm Voice

Vi finner mange trygge serveringer på menyen over høstens norske kinofilmer (Krigsfilm? Check. Julefilm for barn? Check.), men også noen originale nye smaker. Hybridfilmen Voice – en fiksjon i dokumentarens form – utmerker seg som noe tilsynelatende helt eget, med kinopremiere 22. september. Nå har Filmbyrået Jack sluppet første trailer, i forkant av festivalvisningene av Voice i Haugesund og på Oslo Pix.

Dokumentarfilmskaperen Rhea (Iselin Lindstad Hauge, selv kunstner) får tilslag fra NRK på å lage en film der hun vil skildre de unge menneskene som er del av filmverkstedet «VOICE» i Groruddalen i Oslo, hvor ungdom lærer å lage filmer med sine mobiltelefoner, om ting som opptar dem. I dette møtepunktet oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun som utenforstående til å fortelle deres historie?

Selv om Voice er hennes langfilmdebut på kino, er den 52-årige billedkunstneren Ane Hjort Guttu ingen nykommer. Gjennom de siste to tiårene har hun signert en hel rekke film- og kunstverk i ulike formater, blitt invitert til visninger i gallerier og på festivaler i inn- og utland, og er i tillegg professor i samtidskunst ved Kunstakademiet i Oslo. Voice hadde verdenspremiere på CPH:DOX i København tidligere i år, og ble av festivalen omtalt som «a witty and well-crafted satire that pokes at one of the sore spots of our times.» I sin anmeldelse hos Business Doc Europe, skriver kritiker Mark Adams at filmens meta-nivåer er svimlende: «A filmmaker filming a filmmaker who is filming young filmmakers watching their films – yes, there is a lot going on here.»

Tradisjonell norsk kinofilm og den mer konvensjonelt organiserte filmbransjen har godt av å bli utfordret av perspektiver, ideer og formmessige utforskninger som springer ut av andre filmkunstneriske miljøer, og ut fra traileren nedenfor virker Voice også å invitere til en selvrefleksiv diskusjon av regissøren og kameraets rolle i nettopp balansen (eller ubalansen) mellom «det etablerte» og «det nye» blikket. (Franciska Eliassens kritikerroste og Amanda-nominerte kinofilm Den siste våren er et annet eksempel på en alternativ norsk kinofilm som rokker ved establishmentets måleenheter, kanskje ikke så tilfeldig også distribuert av Filmbyrået Jack.)

Vi ser frem mot å bli bedre kjent med Ane Hjort Guttus film, når den etter hvert får sine første festival- og kinovisninger denne høsten – først altså i Haugesund og deretter på Oslo Pix, før kinopremieren 22. september. Nedenfor kan dere se traileren: