Trailer til Centurion

Vi har ventet lenge på den første traileren til Centurion -- den nye filmen til britiske Neil Marshall som har bygd et særdeles lovende karrierefundament med Dog Soldiers og The Descent. Hans tredje og foreløpig siste film, Doomsday, var riktignok et kjedelig tilbakeskritt -- dog ikke dårlig nok til å overskygge kvaliteten i de to førstnevnte, eller ødelegge vår tro på en spennende CV-utvikling for den 39 år gamle engelskmannen.

For gjennom Dog Soldiers og The Descent slo Marshall på mange måter opp et nytt telt i horrorleiren, der han med rette kunne slå seg på brystet som en av sjangerens mest spennende stemmer fra forrige tiår. Men så gikk veien videre innom science-fiction/action i Doomsday -- en film som i sin middelmådige homage over 80-talles actionfilmestetikk, ble en nedtur både kommersielt og kunstnerisk. Dermed skulle man kanskje tro at Marshall fant veien tilbake til horrorleiren. Det skjedde ikke.

Med Centurion har Neil Marshall isteden gitt seg i kast med sin hittil største filmproduksjon, og det gjør han i episke dimensjoner i helt nytt filmlandskap. Det hele er basert på legenden om romernes Den niende legion, og invasjonen av Skottland i 117 år e.Kr. der målet er å jevne det piktiske folkeslaget med jorden. Legenden forteller imidlertid om det motsatte resultat; men der legionens skjebne forblir historisk ubekreftet, er Centurion Neil Marshalls actionorienterte spekulasjoner over hvordan en gruppe romerske soldater blir overlatt til seg selv bak fiendens linjer.

I sentrale roller gjenkjenner vi Dominic West (mest kjent som Jimmy McNulty fra HBO-serien The Wire), David Morrissey (Red Riding-trilogien), Olga Kurylenko (Quantum of Solace) og ikke minst Michael Fassbender i rollen som romerske Quintus Dias. Fassbender har allerede et bein i sementen der han ganske sikkert blir stående fast som en av dette tiårets store skuespillernavn. Han har allerede gitt oss det umenneskelig sterke portrettet av Bobby Sands i Hunger, og hoppet videre til Inglourious Basterds og snart kinoaktuelle Fish Tank for å demonstrere sin allsidighet. Med sin fysikk og fremtreden er han imidlertid enda mer skapt for å spille romersk soldat, noe traileren utvilsomt stadfester.

Marshall har selv omtalt filmen som en rendyrket action/thriller på historisk grunn, uten nødvendigvis å ta hensyn til de historiske fakta (hvis de i det hele tatt eksisterer her). Dette gjenspeiles også i traileren som indikerer storslåtte kampscener og blodige slag over en lav sko. Marshall har tidligere vist mesterlig fotografisk omgang med britisk natur som en slags selvdreven karakter i filmene, og spiller åpenbart på lag med naturen også i Centurion. I det store og hele understreker traileren solid regiarbeid som også inkluderer velkoreografert action foran en styggvakker, gråtonet scenografi i de skotske landskapsbilder av skog, myrer, vann og fjellskrenter. Med en eim av natur og svette, er dette en trailer som kommuniserer sterkt overbevisende mot sitt publikum. Det blir kanskje ikke spektakulært og banebrytende, men solid og uansett et forfriskende innslag fra den britiske filmfloraen som forhåpentligvis utfyller de moderne, amerikanske sverd-og-sandal-filmene, inkludert de som er regissert av britiske Ridley Scott. Uansett, her har du traileren: