Elegant teaser for Skyfall

Teaser-posteren for James Bond-filmen Skyfall ble sluppet forrige uke, og nå er også den nye teaser-traileren her (se under).  Her finnes det ting å glede seg over også for dem som liker Sam Mendes som regissør, ikke bare Bond som franchise.

Jeg vet ikke om jeg tør å innrømme det i fare for tirader i kommentarfeltet, men jeg har altså aldri vært noen James Bond-fan. Jeg så små snutter her og der i oppveksten, men er ganske sikker på at jeg aldri så en hel film før Goldeneye (1995), og da var jeg allerede 17-18 år. Nå har jeg riktignok fått sett alle de gamle filmene i senere tid, ettersom de har en uunngåelig posisjon i populærkulturen,  men har overhodet ikke noe nostalgisk forhold til dem; mange av dem fremstår derfor som forholdsvis campy for meg. Beklager.

Poenget med å trekke frem dette utgangspunktet er imidlertid ikke å provosere fansen der ute, men mer å påpeke at jeg til gjengjeld er svært glad i de siste Daniel Craig-filmene Casino Royale (2006) og Quantum of Solace (2008). De tar opp i seg litt av den banebrytende (og mer realistiske) Jason Bourne-estetikken samtidig som de ivaretar en del tradisjonelle elementer i form av miljø og dialog; tilbake til Ian Flemings røtter, på mange måter. Det er en herlig kombinasjon. Kanskje kan vi forvente et enda mer spisset karakterportrett av Bond i Skyfall, særlig med Sam Mendes i registolen og Thomas Newman på musikksiden. Teaser-traileren fremviser i hvert fall en rekke nydelige innstillinger og minimalt med action-settstykker (de som er der, virker til gjengjeld staselige). Her er både bruntoninger, dybdefokus, chiaroscuro-belysning og andre klassiske Mendes-trekk i Roger Deakins‘ stødige fotografhånd.

Jeg ser virkelig frem til denne. Ikke nødvendigvis som Bond-fan, men som beundrer av Sam Mendes, vellaget actionfilm, nyanserte karakterer og drivende godt fortelleformat. Hva tror dere?