- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Elegant teaser for Skyfall

Av Thor Joachim Haga , 21. mai 2012 i Artikler

Teaser-posteren for James Bond-filmen Skyfall [1]ble sluppet forrige uke, og nå er også den nye teaser-traileren her (se under).  Her finnes det ting å glede seg over også for dem som liker Sam Mendes [2] som regissør, ikke bare Bond som franchise.

Jeg vet ikke om jeg tør å innrømme det i fare for tirader i kommentarfeltet, men jeg har altså aldri vært noen James Bond-fan. Jeg så små snutter her og der i oppveksten, men er ganske sikker på at jeg aldri så en hel film før Goldeneye (1995), og da var jeg allerede 17-18 år. Nå har jeg riktignok fått sett alle de gamle filmene i senere tid, ettersom de har en uunngåelig posisjon i populærkulturen,  men har overhodet ikke noe nostalgisk forhold til dem; mange av dem fremstår derfor som forholdsvis campy for meg. Beklager.

Poenget med å trekke frem dette utgangspunktet er imidlertid ikke å provosere fansen der ute, men mer å påpeke at jeg til gjengjeld er svært glad i de siste Daniel Craig [3]-filmene Casino Royale (2006) og Quantum of Solace (2008). De tar opp i seg litt av den banebrytende (og mer realistiske) Jason Bourne-estetikken samtidig som de ivaretar en del tradisjonelle elementer i form av miljø og dialog; tilbake til Ian Fleming [4]s røtter, på mange måter. Det er en herlig kombinasjon. Kanskje kan vi forvente et enda mer spisset karakterportrett av Bond i Skyfall, særlig med Sam Mendes i registolen og Thomas Newman [5] på musikksiden. Teaser-traileren fremviser i hvert fall en rekke nydelige innstillinger og minimalt med action-settstykker (de som er der, virker til gjengjeld staselige). Her er både bruntoninger, dybdefokus, chiaroscuro [6]-belysning og andre klassiske Mendes-trekk i Roger Deakins [7]‘ stødige fotografhånd.

Jeg ser virkelig frem til denne. Ikke nødvendigvis som Bond-fan, men som beundrer av Sam Mendes, vellaget actionfilm, nyanserte karakterer og drivende godt fortelleformat. Hva tror dere?

[8]


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2012/05/elegant-teaser-for-skyfall/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Skyfall : http://montages.no/film/skyfall/

[2] Sam Mendes: http://montages.no/filmfolk/sam-mendes

[3] Daniel Craig: http://montages.no/filmfolk/daniel-craig

[4] Ian Fleming: http://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Fleming

[5] Thomas Newman: http://montages.no/filmfolk/thomas-newman

[6] chiaroscuro: http://en.wikipedia.org/wiki/Chiaroscuro

[7] Roger Deakins: http://montages.no/filmfolk/roger-deakins

[8] Image: http://montages.no/2012/05/elegant-teaser-for-skyfall/skyfall-poster1/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.