De norske debutfilmene Føniks og Blindsone til Toronto

Camilla Strøm Henriksens Føniks og Tuva Novotnys Blindsone er begge invitert til Discovery-programmet på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto.

Bemerkelsesverdig nok, er begge regissert av spillefilmdebutanter. Camilla Strøm Henriksen uttrykker spontan glede i dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt: «Det er fantastisk hyggelig med en slik anerkjennelse fra en av verdens viktigste filmfestivaler. Og veldig gøy for alle som har arbeidet med filmen, at den får verdenspremiere i Toronto.»

Føniks handler om Jill og lillebroren som bor sammen med sin ustabile mor. Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien, og når faren melder et av sine sjeldne besøk, oppstår stor glede og forventning. Men familien rammes av en tragedie, og i sjokk over det som har skjedd, holder Jill det skjult. Fortellingen er inspirert av erfaringer fra Strøm Henriksens egen barndom. På rollelisten finner vi Maria Bonnevie og Sverrir Gudnason, Ylva Bjørkaas Thedin og Casper Falck-Løvås. Norsk premiere er 12. oktober.

«Blindsone».

Blindsone er et drama som handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. I pressemeldingen står det: «Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom til å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd? Dette er en historie om gråsonene i psykisk sykdom; det som er vanskelig å legge merke til.»

«Jeg er så glad for at norsk film får denne slags internasjonal oppmerksomhet med nettopp denne tematikken, og gleder meg stort til å vise filmen frem på denne fantastiske festivalen», sier Tuva Novotny til NFI. I hovedrollene møter vi Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Nora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch,Teodor Barsnes-Simonsen og Marianne Krogh.

Programseksjonen «Discovery» er viet talenter Toronto-festivalen mener det er spennende å følge fremover. Tidligere har blant annet Izer Alius Fluefangeren og Jonas Matzow Guldbrandsens Skyggenes dal blitt vist her, i tillegg til debutfilmene til Joachim Trier og Iram Haq.

Den 43. filmfestivalen i Toronto finner sted i perioden 6.–16. september. Et annet norsk bidrag i år er Bobbie Peers’ nye kortfilm To Plant A Flag.