Iram Haq til Toronto med sin nye spillefilm Hva vil folk si

Regissør, manusforfatter og skuespiller Iram Haqs nye spillefilm, Hva vil folk si, er valgt ut til å delta i konkurranseprogrammet «Platform» under Toronto internasjonale filmfestival i september.

«Det er en kraftfull film om spenningene mellom øst og vest» forteller festivalens programsjef Cameron Bailey i dagens pressemelding fra produksjonsselskapet og distributøren Mer Film. Dette er Haqs andre spillefilm som regissør – den forrige, Jeg er din, hadde også sin verdenspremiere i Toronto (2013).

«Det er fantastisk og en stor mulighet å være valgt ut til konkurranseprogrammet i Toronto. Det er første gang en norsk film deltar der og det er en stor anerkjennelse av Iram Haq sitt regitalent. Vi hadde egentlig planlagt filmen ferdig med premiere i 2018, men når filmen ble plukket ut til dette programmet var det bare å hive seg rundt for å få filmen klar. Derfor har vi også framskyndet den norske kinopremieren til oktober. Vi gleder oss enormt til å vise filmen, både til et internasjonalt publikum og publikum her hjemme», forteller produsent Maria Ekerhovd.

Hva vil folk si får altså kinopremiere her hjemme allerede 6. oktober, og seiler nå opp til å bli en av høstens norske «snakkiser». Platform-seksjonen i Toronto har som retningslinje å løfte frem sterke og unike filmstemmer, og i fjor konkurrerte blant annet Oscar-vinneren Moonlight og kritikerroste Jackie.

Fortellingen kretser rundt 16 år gamle Nisha, spilt av nykommer Maria Mozhdah, som lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren (Adil Hussain, Life of Pi) tar henne på fersken med kjæresten, kolliderer hennes to parallelle verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Prisen som tildeles Platform-vinneren er på hele 25.000 CAD. Årets jury består av regissørene Wim Wenders, Chen Kaige og Malgorzata Szumowska.