Kristoffer Borglis A24-produserte Nicolas Cage-film Dream Scenario til Toronto

Kristoffer Borglis første amerikanske spillefilm, Dream Scenario, er invitert av filmfestivalen i Toronto (7.-17. september) til å åpne det prestisjetunge konkurranseprogrammet Platform.

Med finansiering av indiestudioet A24 og superstjernen Nicolas Cage (The Rock, Adaptation.) i hovedrollen, knytter det seg store forventninger til at Dream Scenario kan markere Borglis definitive internasjonale gjennombrudd. Regissøren flyttet til Los Angeles for flere år siden, men både langfilmdebuten DRIB (2017) og Syk pike (2022) ble laget med forankring i norske produksjonsselskaper.

Kanskje ga dette en «myk» overgang til å lage film innenfor et amerikansk rammeverk, for buzzen rundt Borgli har definitivt økt i takt med den stadig synligere internasjonale profilen – markert aller tydeligst da Syk pike hadde verdenspremiere i den offisielle seksjonen Un certain regard i Cannes i fjor. Filmen har siden da vokst på å være en festival-hit som leveres med debattskapende garanti hvor enn den vises. (At kultlabelen Vinegar Syndrome klinket til med en spesialdesignet Blu-ray i våres, er et slikt bevis. At Borgli var gjest hos forfatter Bret Easton Ellis’ podkast nylig, et annet.)

At Dream Scenario nå inviteres til filmfestivalen i Toronto byr på enda et gjevt steg for den norske filmskaperen, og festivalen er full av lovord: «[We are] especially delighted to present Kristoffer Borgli’s latest film. […] This surrealist satire-comedy has sharp, timely observations about social media culture — especially ‘going viral’ — and its impact on the way that we interact with others in our day-to-day life. Cage delivers some of his finest work.» Ikke ubetydelig skryt der altså, signert Robyn Citizen, programsjef for Platform-seksjonen, der Iram Haq også deltok i 2017 med Hva vil folk si.

At A24 viser tillit til Borgli, fremgår også av at deres stjerneregissør Ari Aster er om bord som en av produsentene, og i tillegg til Nicolas Cage (som de seneste årene har prioritert å jobbe med distinkte regissører fremfor mainstream-prosjekter) finner vi indie-profiler som Michael Cera, Julianne Nicholson og Dylan Baker på rollelisten. Og det at Syk pike-fotograf Benjamin Loeb (som også jobbet med Cage på Mandy) fortsetter samarbeidet med Borgli, er et annet godt tegn.

Dream Scenario får premiere i Toronto i september, og juryen for Platform-konkurransen består av Barry Jenkins, Nadine Labaki og Anthony Shim. Så vil tiden vise om Borglis komisk-satiriske signatur inspirerer dem til et prisdryss!