Her er den første traileren til Kajsa Næss’ animerte polarepos Titina

Det norske animatøren og regissøren Kajsa Næss har signert en rekke prisbelønte kortfilmer siden årtusenskiftet, og i 2022 spillefilmdebuterer hun omsider med Titina – en helaftens animasjonsfilm som kretser rundt Amundsen og Nobiles polareventyr med luftskipet «Norge» i 1926. Nå er den første traileren sluppet.

Næss var med på å etablere produksjonsselskapet Mikrofilm i 1996, og har siden da vært en sentral skikkelse i det norske animasjonsfilmmiljøet. I 2008 vant hun Gullstolen for Bygningsarbeidere under Kortfilmfestivalen i  Grimstad, og i 2013 ble hun Amanda-nominert i kategorien for beste dokumentar med den animerte kortdokumentaren Du velger selv. Uttrykket i filmene hennes er ofte tilsiktet fragmentarisk, en sammenblanding forskjellige teknikker og stiler. (Montages har intervjuet henne ved to anledninger – i 2013 om Du velger selv, og i 2014 om Paul Auster-adaptasjonen It Was Mine, som er hennes forrige kortfilm.)

Med Titina gjør både Næss og produsentene hos Mikrofilm et byks i både ambisjoner og omfang – filmen har et (i norsk animasjonssammenheng) rekordhøyt budsjett på 80 millioner kroner, og er med sitt internasjonale tilsnitt allerede solgt til Frankrike, Be-Ne-Lux og hele Norden. Filmens co-produsent er belgiske Vivi Film, der Næss & Co. fikk jobbe nært med noen av Europas beste animatører.

«Jeg er stolt av filmen og synes den blir veldig vakker,» forteller regissøren i en pressemelding om den ferske traileren. «Jeg gleder meg til å dele historien om Titina, en liten hund som var med da Amundsen fløy luftskip over Nordpolen. Han hadde drømt om å nå denne siste hvite flekken på kartet hele livet. En spennende og litt absurd polarhistorie som har blitt lite fortalt.»

Filmens offisielle synopsis lyder slik:

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile, som reddet henne fra et hundeliv i Romas bakgater. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig realisere sitt livs store mål: å erobre Nordpolen. Nobile ser sitt snitt til å skrive seg inn i historiebøkene og tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Reisen til verdens nordligste punkt blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren. (Gjen)oppdag en sann historie om triumf og nederlag, sett gjennom øynene til Titina: den første – og siste – terrieren på Nordpolen.

Nedenfor har vi limt inn både den første teaser-traileren, som ble sluppet i 2021, og traileren som ble presentert i dag. Titina har norsk premiere 30. september 2022. 

*