Endelig kommer Quentin Tarantinos første bok som filmkritiker, Cinema Speculation

Quentin Tarantino er ikke bare en stor regissør, men også en av vår tids mest innflytelsesrike filmformidlere, og som han har varslet flere ganger er planen hans å skrive bøker etter at han har laget sin tiende og siste spillefilm. I fjor kom romanen Once Upon a Time in Hollywood (en utvidelse av fortellingen vi fikk se i filmen med samme tittel), og nå til høsten kommer hans første filmhistoriske bok, Cinema Speculation.

Det er det ærverdige amerikanske forlaget HarperCollins som gir ut Tarantinos bøker, og Cinema Speculation ligger allerede ute til forhåndsbestilling i alle store nettbokhandlere. Offisiell slippdato er 25. oktober. De fleste som har hørt Tarantino snakke om filmene han elsker og er inspirert av, vet at regissøren er særlig opptatt av 1970-tallet – da han selv vokste opp og levde og åndet for å gå på kino – og denne filmhistoriske perioden blir da også fokus for innholdet i boken, ifølge forlaget:

[Cinema Speculation] is organized around key American films from the 1970s, all of which [Tarantino] first saw as a young moviegoer at the time, [and] this book is as intellectually rigorous and insightful as it is rollicking and entertaining.

At once film criticism, film theory, a feat of reporting, and wonderful personal history, it is all written in the singular voice recognizable immediately as QT’s and with the rare perspective about cinema possible only from one of the greatest practitioners of the artform ever.

Her i Montages er vi ivrige lesere av bøker med både filmhistorisk og -kritisk innhold, og det føles som en begivenhet at Tarantino nå endelig skriver seg inn i denne filmformidlingsfloraen i bokform. Det har ikke manglet på podkaster og intervjuer med Tarantino der han i muntlig form deler livlig av sin kjærlighet til filmhistorien, men i skriftlig form har han sjelden vært på trykk – spalten Tarantino’s Reviews på bloggen til hans egen kino The New Beverly ble (dessverre) kortlivet. Så det at regissøren nå omsider har tatt seg tiden til å skrive en hel bok som filmkritiker, føles som en begivenhet i seg selv.

Vi gleder oss til å sette oss ned med Cinema Speculation til høsten, og det må være lov å håpe på at Tarantino legger ut på en boklanseringsturné – også i Europa.