Disse filmene vant priser under Oslo Pix

Oslo Pix 2021: Oslo Pix-festivalens vinnere av prisene for beste nordiske dokumentar, beste nordiske fiksjonsfilm og beste internasjonale ble kåret i ettermiddag, og det er fortsatt mulig å se filmene.

Juryene har vurdert samtlige av årets konkurransefilmer, både på kino og på digital festival. Grand Prix for nordiske dokumentar gikk til A Song Called Hate av Anna Hildur Hildibrandsdottir:

«Årets vinnerfilm tar fra et usannsynlig utgangspunkt tak i noen av de virkelig store spørsmålene om hva kunst er og kan eller skal være. Denne smarte og vittige dokumentaren undersøker om og hvordan selv de mest kommersielle rammeverkene kan kombineres med aktivisme, og stiller uventede spørsmål rundt tunge temaer som politisk og kunstnerisk boikott versus påvirkning. Dette er en film som på glimrende vis får seeren til å selv reflektere over hva kunstens funksjon skal være. Spesiell shout-out også til de svært unge fansene som dukker opp innimellom de mer globalt anlagte scenene og diskusjonene.»

Animerte Flukt av Jonas Poher Rasmussen mottok hederlig omtale:

«Juryen ønsker å gi hederlig omtale til en helstøpt dokumentaropplevelse som bruker effektive og gjennomarbeidede virkemidler for å fortelle sin historie. Historien er en mange er vant til å forholde seg til kun på et abstrakt nivå — mens her får vi gjennom en enkeltpersons historie et detaljnivå som tidvis er hjerteskjærende, tidvis poetisk og ømt, og forfriskende fritt for klisjeer. Bruken av animasjon i kombinasjon med enkelte arkivopptak levendegjør fortellingen til en ung og desperat flytkning, og gir oss et privat og grunnleggende menneskelig innblikk i hans verdenssyn og erfaringer.»

Årets nordisk dokumentar-jury har bestått av filmregissør og -fotograf Håvard Fossum, filmregissør og klipper Nataša Urban, og filmformidler Helene Aalborg.

Oslo Grand Pix Nordisk ble tildelt Lisa Jespersens spillefilmdebut Persona Non Grata:

«Årets utvalg av filmer i programseksjonen Nordisk fiksjon utmerker seg med flere sterke skuespillerprestasjoner i engasjerende karakterdrevne dramaer. Vinnerfilmen er ikke noe unntak med sitt godlynte budskap om selvrefleksjon og forsoning. Vi blir med stødig regi ledsaget inn i morsomme og ettertenksomme situasjoner når storbyarrogansen møter landsbygdas trauste hverdagsliv. Filmen er uhøytidelig og fargerik, og regissøren viderefører en lang, dansk tradisjon med å utforske ubehagelige familierelasjoner i komedie-drama-sjangeren. Filmen fortjener virkelig et stort kinolerret og et langt liv på kino.»

Any Day Now fikk hederlig omtale av den samme juryen, bestående av filmformidler Vigdis Lian, produsent Khalid Maimouni og skuespiller Ingvild Holthe Bygdnes.

Den over fire og en halv timer lange dokumentaren «City Hall», signert mesterregissør Frederick Wiseman, mottok prisen for beste internasjonale film.

Oslo Grand Pix Internasjonal gikk til selveste Frederick Wiseman og hans over fire og en halv timer lange, men aldri kjedelige dokumentar City Hall, som vi tidligere har snakket varmt om på Montages:

«I en tid da media er preget av populistiske og polariserende perspektiver, løfter Wiseman opp demokratiske verdier som oppleves befriende når det ellers ikke finnes rom for de komplekse og lange tankerekkene. Med sin ukonvensjonelle lengde (272 minutter) og sin minimalistiske metode, tar Wiseman oss med inn i den daglige driften av rådhuset i sin hjemby, Boston. Med lange, observerende scener gir han oss innblikk i grunnleggende sosiale utfordringer, i huset som berører hvert aspekt av livene våre.

Byens ordfører Marty Walsh er filmens omdreiningspunkt, og det er fascinerende å tenke på at dette foregår samtidig som hans rake motsetning sitter i det hvite hus (2018-2019). Ikke bare tror han på forestillingen om at regjeringens viktigste plikt er å løfte alle samfunnets bestanddeler, han er også helt komfortabel med å holde en tale der han tilslutter seg sosial rettferdighet. Derigjennom avkler Wiseman demokratiets verdier. Hvem har ansvar, hva fungerer, og hvordan kan vi forbedre. I salen sitter menneskene. Åpne, lyttende, kritiske og håpefulle. Humanisme, gode verdier og håp får råde, i en tid der høyreekstremisme og populisme er i full oppblomstring og truer demokratiet verden over.»

Årets internasjonal-jury har bestått av regissør og manusforfatter Mona Hoel, produsent Ruben Thorkildsen og regissør, manusforfatter og fotograf Paul Tunge.

Det er fortsatt mulig å se prisvinnerne, både på kino og digitalt. Mer informasjon om disse visningene finner du på Oslo Pix sine hjemmesider. Man kan stemme på festivalens publikumspris frem til siste digitale visningsdag, torsdag førstkommende.