Oslo Pix byr på hele ni filmer fra Cannes i august

Årets utgave av filmfestivalen Oslo Pix kan skilte med hele ni Cannes-filmer på programmet, deriblant Justine Triets Gullpalme-vinner Anatomy of a Fall, åpningsfilmen Jeanne du Barry og Montages-favorittene The Sweet East og How to Have Sex.

Oslo Pix har også tidligere vist at de har ambisjoner om å være først ute med å bringe høydepunkter fra Cannes-festivalen til norske filmelskere; i fjor hadde de for eksempel norgespremiere på Charlotte Wells‘ mesterverk Aftersun. I år imponerer de med hele ni Cannes-titler på programmet, inkludert flere av våre favoritter.

Vi fra Montages ble alle veldig begeistret for The Sweet East, som ble gjenstand for mange samtaler langs Croisetten (lytt til vår podkast.) Fotograf Sean Price Williams har tidligere gjort seg bemerket for sine uttrykksfulle arbeider med regissører som Alex Ross Perry og Safdie-brødrene, og med The Sweet East gjør han sin debut som regissør. Manuset er skrevet av filmkritiker Nick Pinkerton, og foran kameraet har Williams bl.a. med seg stjerneskuddet Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always), Simon Rex (Red Rocket) og Jacob Elordi (Euphoria).

Den britiske debutanten Molly Manning Walker imponerte oss og mange andre med How to Have Sex, en film som tar oss med på en russefest-lignende sydentur med tre britiske tenåringsjenter, og skildrer hvordan reisen gradvis går fra drøm til mareritt. Pix skal også vise den finske auteuren Aki Kaurismäkis skjønne Høstgule blader (omtalt i denne podkasten), samt Maïwenns Jeanne du Barry, som var Cannes’ åpningsfilm. Montages har mye til overs for skuespiller og regissør Maïwenn (Polisse, DNA), og vi lot oss begeistre denne gangen også. Den svært underholdende og vakkert iscenesatte filmen forteller om Louis XVs elskerinne, som tidligere har blitt skildret i bl.a. Sofia Coppolas Marie Antoinette.

«How to Have Sex» (Arthaus).

Disse har alle norsk filmdistribusjon (via Another World Entertainment og Arthaus) og er derfor, i tillegg til veteranen Ken Loachs The Old Oak og Gullpalme-vinneren Anatomy of a Fall, å anse som førpremierer. Pix skal imidlertid også vise et knippe Cannes-filmer som inntil videre står uten norsk distributør, som Àma Gloria og Lost Country, som begge har mottatt solide anmeldelser.

«Vi er veldig stolte av å presentere et så sterkt program fra verdens viktigste filmfestival for hovedstadens publikum, og vi er også glade for å vise Eivind Landsviks Tits (les mer i vårt intervju) som var i konkurranseprogrammet for kortfilm», forteller Johanne Svendsen Rognlien, programsjef for Oslo Pix Filmfestival. Marius Olsen i Another World Entertainment er som vanlig full av entusiasme og engasjement for filmene de har sikret seg:

Vi er takknemlige for at vi skal få vise flere av de mest berikende og villeste filmene fra Cannes Film Festival og Berlinalen på Oslo Pix Filmfestival. Den aller kuleste og villeste filmen fra årets Cannes er The Sweet East (en objektiv sannhet), og den begynner sitt ville eventyr på vår hjemmebane hos Oslo Pix. Den må bare oppleves. Årets Gullpalme-vinner Anatomy of a Fall er et sterkt og intelligent rettsdrama om en families plutselige implosjon. Regissert av Justine Triet, som ble den tredje kvinnelige regissøren som har vunnet kinofilmens mest prestisjefylte pris Gullpalmen. Vi er store fans av Maïwenn, og vi gleder oss til å vise åpningsfilmen i Cannes, Jeanny du Barry, under Oslo Pix. Den er vakker, frekk, sensuell og en storproduksjon som vil begeistre et bredt publikum. Chanel har laget kostymene, den er spilt inn i Versailles og Johnny Depp er tilbake.

Årets festival går av stabelen 28. august og varer til og med 3. september.