Dette blir sannsynligvis premieredatoen på Netflix for Paul Greengrass’ Venezia-klare 22 July

Som vi rapporterte forrige uke, får Paul Greengrass‘ Netflix-film 22 July sin verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia (29. august–8. september). Denne helgen har det også blitt indikert når filmen får sin premiere på strømmetjenesten.

Selv om 22 July har blitt en engelskspråklig produksjon, regissert av britiske Greengrass, produsert av Hollywood-veteranen Scott Rudin (The Social Network, No Country for Old Men) og finansiert av Netflix, vil nok de fleste her hjemme i Norge (ikke overraskende) anse denne filmen som et nasjonalt anliggende.

Fortellingen om de grusomme terrorhandlingene 22. juli 2011 har allerede blitt gjenstand for mer enn hundre bøker og et knippe dokumentarer, og det var bare et tidsspørsmål før 22. juli også ville bli et narrativt utgangspunkt for fiksjonsfilmer. Den første, Erik Poppes Utøya 22. juli har som kjent allerede gått på kino her hjemme, og slippes 13. august på DVD/BD/VOD.

På grunn av Netflix’ forretningsmodell for egenproduksjoner vil 22 July ikke gå på vanlig kino (unntatt i USA, der en Oscar-kvalifiserende mikrolansering vil bli gjennomført), så når strømmetjenesten slipper filmen blir den tilgjengelig over hele verden samtidig. Ifølge Varietys Oscar-spaltist Kristopher Tapley har Netflix til hensikt å slippe 22 July på sin tjeneste tirsdag 16. oktober 2018.

Men, etter at denne datoen ble formidlet av Tapley på Twitter for noen dager siden (og rapportert videre hos bl.a. The Playlist), virker informasjonen nå å være trukket tilbake – og IMDb oppfører isteden 2. november 2018 som slippdato. Det kan altså virke som om Netflix ennå ikke har låst den spesifikke premieredatoen, men at filmen slippes til høsten er det ingen tvil om – og det er ventet at 22 July vil bli en profilert Oscar-kandidat fra Netflix, ved siden av Alfonso Cuaróns Roma og Coen-brødrenes The Ballad of Buster Scruggs.

Montages vil som vanlig være tilstede på filmfestivalen i Venezia, og ser dermed 22 July i forbindelse med festivalpremieren.