Denis Villeneuves Dune utsetter premieren til 2021

Bransjebladet Variety melder at vinterens mest etterlengtede film, Denis Villeneuves påkostede adaptasjon av Frank Herberts kultroman Dune, er utsatt til 21. oktober, 2021.

Dette er mildt sagt skuffende, men ikke spesielt overraskende nyheter, etter at koronapandemien har vist seg å ha fornyet gripestyrke i sitt kvelertak på kinoene i høst. Etter at Christopher Nolans heftig budsjetterte Tenet har gjort det respektabelt, men ikke overveldende bra (særlig ikke i USA, der kinoene i viktige byer som Los Angeles og New York fremdeles er stengt), er det få produksjonsselskaper som tør å begi seg ut på et potensielt økonomisk mageplask for å bidra til å sikre inntjeninger for kinoene.

Med Blade Runner 2049 demonstrerte kanadiske Villeneuve at han virkelig mestrer science fiction og det å ivareta og videreutvikle et allerede etablert fiksjonsunivers med både integritet og respekt. Etter at David Lynch gikk på trynet i sitt forsøk på å skape filmmagi av Frank Herberts visjoner i 1984, har det bare vært et tidsspørsmål før noen igjen skulle gi seg i kast med utfordringen Dune – og Villeneuves prosjekt var lenge i utvikling før innspillingen. På et tidspunkt skulle det bli to filmer, men denne ideen ble skrinlagt. Det er Timothée Chalamet som spiller den unge hovedpersonen, Paul Atreides fra planeten Caladan, og rollelisten er ellers fylt til randen av store navn som Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem og Jason Momoa.

Vi krysser fingrene for at dette blir en «hell i uhell»-situasjon – for eksempel at utsettelsen resulterer i mer gjennomarbeidede spesialeffekter.