Warner Bros. samarbeider med HBO Max om ny lanseringsmodell i 2021

Warner Bros. har offentliggjort at samtlige filmer som er ferdige innspilt og planlagt for 2021 ikke bare skal lanseres på kino, men også strømmetjenesten HBO Max.

Menyen inkluderer Denis Villeneuves adaptasjon av Frank Herberts kultroman Dune, som egentlig skulle hatt premiere nå i desember, og Lana Wachkowskis The Matrix 4. Ifølge Variety vil filmene lanseres samtidig på kino og HBO Max, men ikke være tilgjengelige mer enn 31 dager på strømmetjenesten.

Parallelle lanseringer av denne typen har lenge vært ansett for å potensielt kunne undergrave kinoene, som naturligvis er tjent med å ha monopol på «ferskvarene». I takt med at Netflix har eksperimentert med å slippe sine egne filmer på kino i en begrenset periode, og deretter på strømmetjenesten bare et par uker etter, har grensene som beskytter kinofilmens eksklusivitet blitt flyttet. Ikke minst har man under koronapandemien vært nødt til å legge gamle prinsipper på hylla og aktivt tenke nytt for å sikre at kostbare produksjoner når frem til publikum.

Selv om dette er ment å være en midlertidig lanseringsstrategi, er døren herved åpnet. Kan den lukkes igjen i fremtiden? Bidrar Warner Bros. til å skape vaner som blir vonde å vende? Ser vi for alvor starten på sofagrisenes æra? Det vil vise seg.