Denis Villeneuves Dune får verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia

Filmfestivalen i Venezia, som i år går av stabelen 1. september, blir trolig det første noenlunde gjenkjennelige arrangementet for film siden pandemiens start. Nå er det klart at Denis Villeneuves intenst etterlengtede og påkostede adaptasjon av Dune skal ha verdenspremiere der.

Villeneuve har tidligere gjestet festivalen med både Nawals hemmelighet (2010) og Arrival (2016), og nå returnerer han altså med sitt pandemi-utsatte science fiction-epos Dune, basert på Frank Herberts kultroman ved samme navn. Deadline melder at det ennå ikke er avklart hvorvidt Dune blir festivalens åpningsfilm, og visstnok har bransjenettstedet mottatt signaler om at dette ikke er tilfellet.

Venezia-festivalen er kjent for å gi den såkalte «Oscar-sesongen» en pangstart, og blant de senere årenes store prisvinnere, finner vi forbausende mange titler som først har blitt vist i eller utenfor konkurranse på Lido: Birdman (2014), La La Land (2016), The Shape of Water (2017), A Star is Born (2018), Joker (2019) og Nomadland (2020), for å nevne noen.

At Warner Bros. nå velger å la Dune få premiere i Venezia signaliserer dermed at studioet antar filmen vil gjøre seg bemerket i tunge Oscar-kategorier og ikke «bare» være en sjangerfilm for fansen.

Med Blade Runner 2049 demonstrerte kanadiske Villeneuve at han virkelig mestrer science fiction-sjangeren og det å ivareta og videreutvikle et allerede etablert fiksjonsunivers med både integritet og respekt. Etter at David Lynch gikk på trynet i sitt forsøk på å skape filmmagi av Herberts visjoner i 1984, har det bare vært et tidsspørsmål før noen igjen skulle gi seg i kast med utfordringen Dune – og Villeneuves prosjekt var lenge i utvikling før det omsider gikk i opptak. På et tidspunkt skulle det bli to filmer, men denne ideen ble skrinlagt.

Det er Timothée Chalamet som spiller Paul Atreides, den unge hovedpersonen fra planeten Caladan, og rollelisten er ellers fylt til randen av store navn som Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem og Jason Momoa.

Montages satser på å kunne være til stede som vanlig i Venezia, der festivalen i år utspiller seg i tidsrommet 1.-11. september.