Denis Villeneuve bekreftet som regissør på nytolkningen av Frank Herberts Dune

Det raser inn med høyprofilerte prosjekter for regissør Denis Villeneuve om dagen. Nå er det nye kanadiske stjerneskuddet også bekreftet som ankermann for Frank Herberts «ufilmelige» science fiction-klassiker Dune.

Ryktene svirret allerede rundt juletider, men i en Twitter-melding bekrefter nå Frank Herberts sønn, Brian Herbert, at Denis Villeneuve har signert for Legendary Pictures, som overtok film- og tv-rettighetene til Herberts kildemateriale i fjor:

Villeneuve har knapt summet seg etter suksessen med Sicario (2015), Arrival (2016) og den forestående Blade Runner 2049, før et nytt gigaprosjekt detter ned i postkassa. Denne gangen beveger han seg imidlertid ut på mer usikker grunn – Dune har nesten blitt et forbannelsesprosjekt i adaptasjonssammenheng.

Mange kjenner nok til Alejandro Jodorowskys hyperambisøse, men urealiserte Dune-prosjekt som ble behørig dekket i dokumentarfilmen Jodorowsky’s Dune (2013). Like mange kjenner også til David Lynchs kritiske og kommersielle floppversjon fra 1984 (en film regissøren selv knapt vil vedgå), selv om den etter hvert har fått fortjent kultstatus. Rundt årtusenskiftet forsøkte man også å lage en mini-serie for TV, som heller ikke ble særlig godt mottatt.

Han har med andre ord oddsen mot seg, godeste Villeneuve. Men om det er én mann som kan klare det, så er det kanskje ham. Utfordringen blir å rotfeste det space opera-aktige universet, som favner om alt fra politikk til religion til økologi i sine beskrivelser av maktkampene mellom de rivaliserende familiene Atreides og Harkonnen på krydderplaneten Arrakis. Det er definitivt et premiss som rent visuelt har et potensial.

Hva tror dere? Er Villeneuve mannen til å bryte «Dune-forbannelsen»?