André Øvredal overtar regissørstolen fra Guillermo del Toro på Scary Stories To Tell in the Dark

Guillermo del Toros ferske film The Shape of Water er en av vinterens heteste Oscar-kandidater, og nylig annonserte Del Toro at han i 2018 skal ta et friår fra å regissere. Dette rammer naturligvis en rekke prosjekter, blant dem den forestående filmatiseringen av Alvin Schwartz‘ populære barnebok Scary Stories To Tell in the Dark. I en gledelig vending, sett med norske øyne, melder Deadline nå at Del Toros erstatter blir André Øvredal.

Den internasjonale karrieren til Trolljegeren-regissøren fikk en meget god start, da Øvredals første engelskspråklige film – The Autopsy of Jane Doe (2016) – ble mottatt med jubel av både horrorfans, kritikere og publikum. I sommer fulgte innspillingen (i Norge) av hans neste film, Mortal, og ifølge Deadline skal Øvredal altså allerede neste sommer gå i opptak på Scary Stories To Tell in the Dark, som fortsatt skal produseres av Guillermo del Toro.

Med uttrykksfulle (og grøssfremkallende) illustrasjoner av Stephen Gammell ble den første Scary Stories to Tell in the Dark-boken (i det som er en serie på tre) utgitt i 1981, tett fulgt av More Scary Stories to Tell in the Dark (1984) og Scary Stories 3: More Tales to Chill Your Bones (1991). For André Øvredal byr prosjektet dermed på en mulighet til å markere seg som en franchise-regissør, og med Del Toros involvering som produsent kan forhåpentligvis Øvredal få en kreativ sparringspartner som også har forståelse for og vil gi plass til regissørens uttrykksbehov og særpreg. Fortellingens plott dreier seg rundt en gruppe tenåringer som må løse et mysterium knyttet til en rekke brå, overraskende dødsfall i og rundt småbyen de bor i.

Lyder det kjent? I en tid der 1980-tallets popkultur har blitt kraftfullt reintrodusert av blant annet Netflix-serien Stranger Things og den enorme populariteten til nyfilmatiseringen av Stephen Kings IT, er det ikke vanskelig å se for seg at en potensiell Scary Stories to Tell in the Dark-trilogi kan bli en kinosuksess.

En inspirasjonskilde til the upside down? Fra «Scary Stories to Tell in the Dark» av Alvin Schwartz, illustrert av Stephen Gammell.