Alex Garlands science fiction-drama Ex Machina blir ikke å se på norske kinoer

Alex Garlands kritikerroste regidebut, science fiction-dramaet Ex Machina, blir ikke å se på norske kinoer.

Det har i lengre tid vært planlagt at Ex Machina ville få premiere på norske kinoer 10. april i år. Ikke nok med at filmen høstet god mottagelse av den internasjonale pressen; brorparten av utendørs-scenene er filmet i sunnmørsbygda Valldal. I tillegg er det verdt å nevne at filmen både får svensk og dansk kinodistribusjon (med premiere henholdsvis den 20. mars og 28. mai).

Nå ser det likevel ut til at Ex Machina ikke blir å se på kino i Norge. Det Universal- og Paramount-eide distribusjonsselskapet United International Pictures (UIP) har av økonomiske årsaker bortprioritert filmen. PR-sjef i UIP, Bård Eion Flaen, uttaler følgende om saken overfor Montages:

Ex Machina er en god film som vi gjerne skulle ha satt opp på kino. Det at alle utendørsscenene er filmet i Norge gjør den ekstra interessant, men av økonomiske årsaker er det dessverre ikke mulig for oss å kino-distribuere den.

Kinomarkedet for denne typen film i Norge er blitt veldig utfordrende. Sverige har for eksempel en mye sterkere tradisjon for sci-fi på kino og TV enn Norge. Kinomarkedet gjennomgår kontinuerlige endringer som gjør at vi må tilpasse oss.

12

Er Ex Machina enda et eksempel på hvordan filmer som befinner seg midt på skalaen mellom kunst og «kommers» står igjen som taperne i dagens kinomarked? Sannsynligvis. I tilfellet med Bong Joon-hos Snowpiercer, snappet ActionFilm til seg tittelen, etter at Svensk Filmindustri (SF) mistet interessen. Kan Ex Machina reddes i land på samme måte?

I noen tilfeller kan andre distributører håndtere filmer vi ikke setter opp. Men det vil blant annet være avhengig av hvilke studiokrav de respektive filmene har til markedsføring og inntjening hvis de først skal kinolanseres.

Sørgelig nok ser det ut til at Garlands etterlengtede regidebut må oppsøkes på DVD/Blu-Ray eller VOD når den tid kommer – om ikke du er die hard og tar turen til et av våre naboland.

2

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 10 kommentarer

 1. Dag Sødtholt sier:

  Filmen virket som et mesterverk da jeg så den i Gøteborg…

 2. «Den er også aflyst i Danmark, så vidt jeg kan se,» skriver lyddesigner Peter Albrechtsen på Twitter ikveld.

 3. Geir J. Olsen sier:

  Er det mulig!?!? Som TJ sa: Skandale.

 4. Dag Sødtholt sier:

  Men Sverige holder nok stand, siden Alicia Vikander er i den. En nesten …ehm… umenneskelig rolleprestasjon.

 5. Christian M sier:

  Enig, skandale og en skam! Blir sluppet på blu 1. juni i england, får bare vente i 3 mnd da – men det hadde vært stort å sett denne på kino. Skuffende.

 6. Trist nyhet! Fortsetter det slik får vi vel ikke Alien 5, Blade Runner 2 eller Star Wars Episode VII heller. Finnes det noen konkrete besøkstall for science-fiction-filmer på norsk kino?

  Heldigvis er det amerikanske distribusjonsselskapet A24 flink med VOD, så om man skal tro historien dems, blir nok filmen tilgjengelig på amerikansk iTunes relativt fort.

 7. Thomas Skogestad sier:

  Hvilken film-distributør var det som fikk filmen sensurert denne uken?

  http://www.medietilsynet.no/Film-pa-kino/Foreldre/Aldersgrenser/Filmer/Ex-Machina/

  (Den fikk 15 år.)

 8. Eirik sier:

  Jeg kan nok se filmen der jeg bor, men det er desverre noe i dette med science fiction og norske publikum. Slik har det vært siden 80 tallet. Mener og huske at flere Star Trek filmer feks ikke har fått kino distribusjon. Hvorfor det er sånn, vet jeg ikke, men i siste ende får publikum litt som fortjent i så fall. Dog trist for cineastene. Men i dag har vi tross alt VOD, streamingtjenster, nisjefestivaler og mange andre muligheter en tidligere.

 9. UIP snur: Ex Machina kommer nå likevel på kino..! Vår nye nyhet om saken.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>