Arthaus bringer fem ferske festivalfilmer til norske kinoer

Distributøren Arthaus har sikret norsk kinodistribusjon for fem av årets festivalfilmer. Titlene er hentet fra både Cannes og Venezia, og inkluderer japanske Ryusuke Hamaguchis prisbelønnede mesterverk Drive My Car.

Drive My Car («Doraibu mai kâ») var årets mest kritikerroste film i Cannes, som følgelig tok med seg organisasjonen FIPRESCI sin utmerkelse, i tillegg til den offisielle juryens pris for beste manus. Mange antok at Ryusuke Hamaguchi (som også har deltatt i festivalens hovedkonkurranse tidligere) kom til å vinne selveste Gullpalmen for Drive My Car, som er basert på en novelle av Haruki Murakami.

Drive My Car kretser rundt en teateroppsetning av Anton Tsjekhovs Onkel Vanja, og skildrer møter mellom mennesker som diskuterer livet og kunsten, skarpt og humoristisk. Filmen er over tre timer lang, men medrivende hele veien – Hamaguchi er virkelig i ferd med å bli en japansk pendant til Éric Rohmer!

De øvrige titlene Arthaus har sikret seg er Hit The Road av Panah Panahi og Ali & Ava av Clio Barnard, som begge hadde verdenspremiere i Cannes i juli, samt My Night av Antoinette Boulat og Full Time av Eric Gravel, som ble vist i Venezia i september.

I dagens pressemelding forteller leder i Arthaus, Sven Bolstad Jensen:

«Kinoene har vært gjennom tunge pandemi-tider med nedstengning og restriksjoner. Nå kan de endelig åpne opp igjen med full kapasitet og kinopublikummet kan se fremover mot lysere tider, som er perfekt når vi går mot årets korteste dager. arthaus feirer gjenåpningen med å presentere fem flotte filmer som alle får premiere til neste år. De representerer kremen av og mangfoldet i internasjonal filmkunst.»

Samtlige av filmene vil få ordinær premiere på norske kinoer i løpet av 2022. Innen den tid vil trolig flere av titlene bli vist på festivaler som BIFF, Film fra Sør, TIFF og Kosmorama.