Filmfrelst #528: Fysisk format – Nasjonalbibliotekets utgivelser av norske filmklassikere

Vi har endelig gleden av å presentere en ny podkastsamtale i serien Fysisk format, som fikk sin begynnelse med Filmfrelst #500. Under denne etiketten vil vi dyrke film på fysiske formater, og diskutere kulturen rundt de håndfaste objektene som lenge har vært blant filmformidlingens viktigste redskaper. I denne episoden setter vi Nasjonalbiblioteket (NB) sine utgivelser av norske filmklassikere i fokus, med NBs forskningsbibliotekar Eirik Frisvold Hanssen som gjest.

De siste par årene har en serie nyrestaurerte norske filmklassikere kommet ut på DVD/Blu-ray fra Nasjonalbiblioteket, så det er på høy tid å diskutere innholdet i forseggjorte samlinger som Vibeke Løkkeberg-boksen og Lambertseter-trilogien, og å høre de fagansvarlige hos NB snakke om hvilke tanker og ambisjoner som ligger bak denne tydelige satsingen på utgivelser av norsk filmhistorie på fysisk format.

Episoden introduseres av Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, før vi tar turen til Solli plass i Oslo, der vi møter Eirik Frisvold Hanssen til en lengre, detaljert samtale om arbeidet han og de andre hos NB legger ned i formidlingen av norske filmer i form av både disse utgivelsene og andre initiativer.

Eksempelvis kommer praten vår inn på den utsøkte Vibeke Løkkeberg-samlingen, som i disse dager aktualiseres av at Kunstnernes Hus Kino viser Løkkebergs Hud tirsdag 8. november kl. 18.00, etterfulgt av en samtale mellom nettopp Frisvold Hanssen og Løkkeberg. Anbefales! (Og sjekk ut Nasjonalbibliotekets nettbutikk for detaljer om alle utgivelsene vi snakker om i episoden nedenfor.)

God lytting!