Filmfrelst #477: Ryûsuke Hamaguchi og Drive My Car

I denne episoden snakker vi om den japanske regissøren Ryûsuke Hamaguchi og hans Cannes-vinner Drive My Car.

Ryûsuke Hamaguchi har de siste årene seilet opp som en av Japans viktigste filmskapere. Han gjorde seg bemerket på filmfestivalen i Locarno med fem og en halv time lange Happy Hour i 2015, men fikk sitt store gjennombrudd i år, med Éric Rohmer-inspirerte Wheel of Fortune and Fantasy og Drive My Car. Filmene deltok i hovedkonkurransene i henholdsvis Berlin og Cannes, og sistnevnte mottok en særdeles fortjent pris for beste manus.

Drive My Car er basert på Haruki Murakamis novelle ved samme navn (fra samlingen Menn uten kvinner), og handler om skuespilleren og regissøren Kafuku (Hidetoshi Nishijima). To år etter at han mister sin kone, reiser han til Hiroshima for å regissere en teateroppsetning av Anton Tsjekhovs Onkel Vanja, med en særdeles original tilnærming som går ut på at skuespillerne snakker forskjellige språk, og blir tekstet (på forskjellige språk) på et lerret i bakgrunnen av scenen. Arrangørene krever at han blir kjørt til og fra teateret av en privatsjåfør, unge og innesluttede Watari (Tôko Miura). Det veves et bånd mellom de to, som blir viktig når Kafuku setter seg selv i en komplisert situasjon, idet han velger en av sin avdøde kones hemmelige elskere som hovedrolleinnehaver i forestillingen.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!