Jafar Panahi vant Film fra sør sin hovedpris

I går kveld kåret juryen årets Film fra sør-vinnere. Hovedprisen ble tildelt No Bears av den iranske regissøren Jafar Panahi, som i skrivende stund er fengslet.

Jafar Panahi mottok Sølvspeilet for No Bears, som ble vist i festivalens hovedkonkurranse. Filmen hadde verdenspremiere i Venezia i september og blir omtalt i vår podkast om årets Film fra sør-anbefalinger.

Panahi, som for øyeblikket sitter fengslet i Teheran, ble tidligere denne uken tildelt FFS sin ærespris, The Silver Mirror Honorary Award, for sitt bidrag til verdens filmkultur. No Bears kommer på norske kinoer i 2023, og prispengene på 25.000 kr går til distributøren Arthaus. I sin begrunnelse skriver juryen:

«Vinneren av Sølvspeilet går til en film som i juryens øyne er et mesterverk i både innhold, komposisjon og utførelse. Dette landsbydramaet fra en av vår tids viktigste filmskapere gjør plass til hjertevarm komikk midt oppi absurditeten og tragedien. Regissøren går ikke av veien for å sette seg selv i sentrum på en selvironisk, selvoppofrende og selvransakende måte – samtidig som filmen setter søkelys på eviggyldige temaer som rører og berører oss både på et sosiopsykologisk og individuelt plan.

Filmen benytter seg av smarte og kreative metagrep, men gjør likevel ikke noe forsøk på å skjule regissørens langvarige kritikk mot et undertrykkende regime – en kritikk som har kostet ham stort både som filmkunstner og som menneske. Men først og fremst handler årets Sølvspeilet-vinner om kjærlighet: Kjærlighet mellom mennesker, kjærlighet til åndelig utfoldelse og kjærlighet til det å lage film.

En samstemt jury er stolt av å gi Sølvspeilet til Jafar Panahi for hans intelligente, modige og livsbejaende film – No Bears

«Holy Spider».

Hederlige omtaler ble tildelt The King of the World av Laura Mora Ortega og Holy Spider av Ali Abbasi. Årets Dok:Sør-vinner ble Alex PritzThe Territory. Once Upon a Time in Uganda av Cathryne Czubek mottok hederlig omtale. Gabriel Martins Mars One gikk av med seieren i seksjonen for «Nye stemmer», mens Alejandro Loayza Grisi og Utama ble skjenket hederlig omtale.

Montages’ store favoritt, Park Chan-wooks romantiske noir Decision to Leave, ble ikke ansett for å være på et tilstrekkelig høyt kunstnerisk nivå til å kunne motta pris av juryene.

Årets Film fra sør-festival, den 32. i rekken, avsluttes i kveld – grip anledningen til å få med deg de siste visningene.