Filmfrelst #454: En samtale med Tommy Wirkola om filmkarrieren og Hollywood

I denne spesialepisoden av Filmfrelst har vi satt oss ned med regissør Tommy Wirkola (Død snø, Hansel & Gretel) for en lengre samtale om hans filmkarriere – fra å lage Kill Buljo med kompiser i Alta til å orkestere storproduksjoner i Hollywood – og hva han har lært på veien.

30. juli er det norsk kinopremiere på Wirkolas nye film, I onde dager, en bekmørk komedie med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene som et ektepar med et litt i overkant morbid, bokstavelig konsept om hvordan en skilsmisse kan gjennomføres – på en nært forestående hyttetur.

Vi grep denne anledningen til å ta en lengre prat med regissøren, som vanligvis er bosatt i Los Angeles, men som under pandemien har vært hjemme i Norge – for å lage film og bli far for første gang. Samtalen vår med Wirkola ble såpass omfattende at vi har delt den i to – i denne første episoden får vi høre om karrierens første steg, fra rørleggerlinje til filmskole til Kill Buljo, og deretter hvordan Død snø ledet ham til Sundance-festivalen i 2009 og et gjennombrudd i Hollywood – godt hjulpet av den norske drømmeby-pionéren Harald Zwart, som har vært en viktig støttespiller for Alta-væringen.

Videre snakker vi oss gjennom filmografien, og Wirkola forteller i detalj om prosessen med å lage Hansel & Gretel – Witch Hunters (2013) hos Paramount Studios, og kompromisskravene en studiofilm fører med seg, etterfulgt av hans «frigjøring» med Død snø 2 (2014) og det foreløpige karrierehøydepunktet med What Happened to Monday (2017), som ble en internasjonal suksess både på kino og hos Netflix. Regissøren forteller også om hvordan det er å bo i Los Angeles og samholdet mellom de mange andre norske filmskaperne der borte.

I den andre delen av denne episoden – som publiseres i midten av juli – forteller Wirkola i detalj om å returnere til Norge for å lage I onde dager, og hvordan Aksel Hennie, Noomi Rapace og et stjernelag av norske skuespillere bidro til å realisere hans Tarantino- og Coen-brødrene-inspirerte voldskomedie.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Tommy Wirkola, som ikke inneholder spoilere.

God lytting!