Filmfrelst #441: Chloé Zhaos tre filmer Songs My Brothers Taught Me, The Rider og Nomadland

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Chloé Zhaos The Rider (2017) vises fra og med 26. august – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om regissøren Chloé Zhao, hennes særtrekk og hvordan de kommer til uttrykk i Nomadland og Zhaos to foregående filmer, Songs My Brothers Taught Me (2015) og The Rider (2017).

Da Cate Blanchett, jurypresident ved filmfestivalen i Venezia i 2020, ga sin Gulløve til Chloé Zhao for Nomadland, markerte det et definitivt gjennombrudd for en regissør som de siste årene har vært å anse som et av de mest lovende nye talentene fra den amerikanske indiefilmen, markert av deltagelse i Sundance og Cannes med begge sine to første produksjoner, og stadig mer hyllende omtale fra kritikere rundt omkring i verden.

Chloé Zhao (Foto: Pat Martin / Disney)

Vi har lenge fulgt Zhao med stor interesse, og nå som Nomadland er aktuell på norske kinoer og vises på strømmetjenesten Disney+, samt at Songs My Brothers Taught Me for første gang vises digitalt i Norge (på MUBI), er anledningen perfekt til å samle et podkastpanel for å se nærmere på Zhao og hennes filmer.

Professor Anne Gjelsvik gjester i denne episoden Filmfrelst for første gang, og sitter ved mikrofonene sammen med Filmklubbforbundets Chloé Faulkner og Montages-redaktør Karsten Meinich.

Samtalen går blant annet inn på Zhaos filmspråk, hennes nysgjerrige blikk på Amerika og hvordan enkeltmenneskene hun skildrer åpner vinduer inn til tematiske utforskninger av både sosiale og politiske spørsmål. Panelet trekker frem konkrete eksempler fra alle Zhaos tre filmer, men samtalen inneholder ingen spoilere.

God lytting!