Filmfrelst

Filmfrelst #417: Hatet

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Matthieu KassovitzHatet vises fra og med torsdag 22. oktober – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden diskuterer vi Matthieu Kassovitz‘ franske nittitallsklassiker Hatet («La haine», 1995), som for mange var så kul og viktig at den ble identitetsskapende. Treffer knyttneveslagene like hardt i 2020?

Selv om Matthieu Kassovitz mottok regiprisen i Cannes og Hatet ble en internasjonal hit, ble han aldri auteur, og i dag kan det virke som om han har avsluttet sin regikarriere for å være skuespiller på heltid (de fleste forbinder ham med Den fabelaktige Amélie fra Montmartre og TV-serien Le Bureau). Om det egentlig fantes noe enestående ved Hatet sin tone og stil kan diskuteres, for filmens inspirasjonskilder er mildt sagt tydelige, men det hersker ingen tvil om at Kassovitz «traff en nerve i tiden», og at «den franske Scorsese» selv ble innflytelsesrik.

Hvilke kvaliteter blir mest synlige ved et gjensyn? Er filmen varmere og morsommere enn man husker den som?

Ved lydopptakeren sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Jon Christoffersen sier:

  Kul film. Viktig tema! Synes åpningen på filmen var best: deilige bilder av opprør og plyndring mens Bob Marley’s Burnin and Lootin ruller og går i sin helhet i bakgrunnen. Da er vi i gang!

 2. Vegard O. sier:

  Jeg hører aldri på podcasts og har aldri hørt på Filmfrelst før, men denne gangen hadde jeg nesten ikke noe valg.

  «La Haine» pleide å være min favorittfilm. Jeg eide vel rundt 5 versjoner av den på DVD og har sett den en håndfull ganger.

  Mitt første møte med den var å se i programbladet til Se & Hør, hvor «Hatet» fikk kjempesmil. Så snublet jeg tilfeldigvis over den på NRK2 ca 1/3 uti, og ble hektet og dratt rett inn i universet.

  Filmen hadde en enorm påvirkning på meg tilbake i 2000, og førte til at jeg lagde en amatørfilm på ungdomsskolen med direkte inspirasjon i «Hatet».

  Jeg har endret mitt filosofiske fundament betraktelig de siste 10 årene, så «Hatet» er neppe en favoritt nå lenger. Men det er uansett hyggelig å høre alt det dere sier om den. Kan være enig i det meste.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>