Filmfrelst #388: Det moderne kostymedramaet – i filmer som Little Women, Emma og The Favourite

I denne temaepisoden av Filmfrelst har vi kastet et blikk på sjangeren kostymedrama, og med i panelet har vi to spesialinviterte gjester som ikke tidligere har vært med i podkasten.

Det går en trend i tiden: det klassiske kostymedramaet har blitt modernisert og revitalisert i et knippe nye filmer, og i denne podkastepisoden diskuterer vi fem titler som har bidratt til eller blitt del av denne hyggelige utviklingen: Greta Gerwigs Little Women (2019), Autumn de Wildes Emma (2020), Yorgos LanthimosThe Favourite (2018), Céline Sciammas Portrett av en kvinne i flammer (2019) og Whit Stillmans Love & Friendship (2016).

I det som blir en omfangsrik samtale diskuterer vårt podkastpanel både sitt personlige forhold til kostymedramaet som sjanger og sine tanker om hver av de fem filmene som står i fokus. Episoden glir også over i refleksjoner rundt hvordan de forskjellige regissørenes narrative og estetiske valg enten har bidratt med et friskt pust til sjangeren eller befestet konvensjoner, og i noen tilfeller litt av begge. Vi streifer også innom noen av filmenes litterære forelegg, og hvordan adaptasjonene fra bøker skiller seg fra filmene som er basert på et originalmanuskript.

Filmviter og Mikrofilm-produsent Tonje Skar Reiersen og Filmklubbforbundets filmsjef Chloé Faulkner sitter ved mikrofonene (over Skype) i denne episoden, sammen med Montages-redaktør Karsten Meinich. Reiersen bidrar også i Montages-spalten Analysen, mens Faulkner til daglig skriver for Z Filmtidsskrift. (Les for øvrig sistnevntes artikkel om Little Women, som er en referanse i episoden. Og hør gjerne Filmfrelst #371 der vi intervjuer Céline Sciamma, også nevnt i samtalen.)

God lytting!