Gulløven i Venezia til Alfonso Cuaróns meksikanske Netflix-produksjon Roma

Venezia 2018: Den 75. utgaven av filmfestivalen i Venezia ble i kveld avsluttet med utdelingen av årets priser, og Gulløven – den gjeveste utmerkelsen – gikk til regissør Alfonso Cuarón og hans meksikanske Netflix-produksjon Roma.

Konkurranseprogrammet som har blitt fremvist i kinosalene på Lido de siste ti dagene vil gå inn i historien som en solid årgang; et bredt knippe filmer fikk svært god mottagelse, og det har vært langt nok mellom katastrofene. For oss i Montages var hovedkonkurransen på sitt aller beste med Brady Corbets popmytologiske Vox Lux, tett fulgt av filmer som Olivier Assayas‘ briljante komedie Doubles vies («Non-Fiction») og Luca Guadagninos Suspiria (hør vår podkast), men juryen bestemte seg dessverre for at ingen av disse tre var prisverdige. (Det ble heller ingen priser til Paul Greengrass22 July.)

I stedet overrakk jurypresident Guillermo Del Toro altså Gulløven (som han selv vant i fjor) til sin meksikanske landsmann og kollega Alfonso Cuarón for Roma, en god film som fikk velfortjent skryt i vår podkastsamtale, men som likevel også har markante svakheter. Vi hadde mer sans for Yorgos Lanthimos‘ hoffkomedie The Favourite (hør podkasten), som også falt i smak hos juryen – filmen fikk både Sølvløven (Grand Jury Prize) og prisen for beste skuespillerinne, til Olivia Colman, som allerede nå seiler opp som Oscar-favoritt i kategorien.

Se listen over alle de øvrige prisene nedenfor, og sjekk også gjerne ut våre seks podkastepisoder fra Venezia, for mer detaljerte diskusjoner om et utvalg av filmene vi ble mest engasjert av på årets festival.

*

Hovedkonkurransen

Gulløven: Roma (Alfonso Cuarón)
Sølvløven, Grand Jury Prize: The Favourite (Yorgos Lanthimos)
Sølvløven, beste regi: Jacques Audiard for The Sisters Brothers
Beste skuespillerinne: Olivia Colman for The Favourite
Beste skuespiller: Willem Dafoe for At Eternity’s Gate
Beste manus: Joel & Ethan Coen for The Ballad of Buster Scruggs
Special Jury Prize: The Nightingale (Jennifer Kent)
Beste nykommer, Marcello Mastroianni Award: skuespiller Baykali Ganambarr for The Nightingale

*

Her er listen over de øvrige offisielle prisene, samt oversikten over prisene delt ut av uavhengige organisasjoner.