«Prospect» (2018)

Filmfrelst

Filmfrelst #339: Spillefilmdebuten Prospect og andre nye, uavhengige science fiction-filmer

I denne episoden av Filmfrelst ser vi nærmere på noe av det som for tiden rører seg i underskogen av små, uavhengige science fiction-filmer, og retter særlig fokuset mot Prospect – en imponerende spillefilmdebut fra de amerikanske regissørene Christopher Caldwell og Zeek Earl, som nylig er sluppet «rett på video» her i Norge.

Det produseres mye god sjangerfilm på lavt budsjett som nesten «forsvinner» bak veggen av tungt markedsførte blockbustere og superheltfilmer i kinolandskapet, men om man er tilstrekkelig nysgjerrig og villig til å ta noen sjanser, finnes det mange (ofte godt gjemte) perler under overflaten – enten i den virtuelle leiefilmhylla på iTunes og andre TVOD-tjenester, eller ute på de mange utømmelige strømmetjenestene, som Netflix, Amazon Prime og HBO.

Martin Sivertsen, Karsten Meinich og Thor Joachim Haga utgjør panelet i denne podkastsamtalen, der vi nettopp trekker frem våre respektive funn fra den litt løst anlagte sjangeren «uavhengig sci-fi- og sjangerfilm», med hovedfokus på nevnte Prospect.

Vi snakker også om løst beslektede filmer som IO og The Domestics, før vi sneier innom andre ting vi har sett av serier og film den siste tiden. Med utgangspunkt i en nylig publisert kommentar i Morgenbladet der tidligere filmredaktør i Natt&Dag Gaute Brochmann fremmer en skarp kritikk av såkalt «Netflix-film», lufter vi også denne problematikken – i lys av nylige Netflix-produksjoner som bl.a J.C. Chandors action-thriller Triple Frontier.

En god, gammeldags Filmfrelst-episode dette, altså – hvor vi også klarer å unngå spoilere, hele veien gjennom diskusjonen. God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 10 kommentarer

 1. Dag Sødtholt sier:

  Litt av en kommentar i Morgenbladet. Ikke klarer vedkommende å stave filmtitlene riktig og både The Highwaymen (spesielt) og Triple Frontier har fått positiv omtale så vidt jeg har sett. Her for eksempel fra den meget anerkjente kritikeren Adrian Martin: https://www.screenhub.com.au/news-article/news/film/adrian-martin/the-highwaymen-chasing-bonnie-and-clyde-257706

 2. Geir Antonsen sier:

  Flott episode, og artig høre noen veteraner fra filmfrelst igjen.

  Syns diskusjonen rundt strømning og fysisk medium er interessant. Jeg kjøper 95% av filmene jeg ser på blu-ray, og har ikke netflix. Primær årsaken er kvaliteten, og ikke behovet for å eie noe fysisk. Å se film på laptop er for meg helt uaktuelt. Fører nok til at jeg ser mindre film enn jeg kunne, men samtidig føler jeg at selve opplevelsen med å se film blir noe helt annet. Vi har bygget opp en heftig hjemmekino fra bunnen av, så da blir det sjeldent til at vi går på kino da lyd og bilde er bedre hjemme.

  Den dagen strømning er tilgjengelig med samme kvalitet som 4k blu-ray, ser jeg ingen grunn til å kjøpe fysisk lenger. Selve konseptet med tilgjengelighet er jo fantastisk.
  Åpner jo også opp for masse smal og utilgjengelig film, og terskelen for å utforske noe nytt blir mindre.

  Når det er sagt er det sikkert mye film som uansett ikke er av spesielt god teknisk kvalitet som man sikkert kunne fått like stort utbytte av via strømning.

  • Tore Øyås sier:

   Du vet at du ikke trenger å se Netflix på en laptop? De fleste nyere flatskjermer har app-funksjon, inkl. Netflix-app.
   Netflix viser dessuten allerede mange titler i 4K-kvalitet, spesielt deres egne produksjoner.

 3. Mads sier:

  Skulle gjerne sett at diskusjonen rundt strømning og fysisk medium ble en egen episode av filmfrelst. Kan også komme innpå kino vs strømming.

  Kanskje inviterer noen bransjefolk også?

 4. Geir Antonsen sier:

  Tore Øyås – joda, vet at man ikke må se netflix på laptop. Men er ikke lyden ofte ett svakt punkt her? Eller får man f.eks ett atmos lydspor i full HD? Jeg spør av nysgjerrighet, for det er jo interessant. Jeg har apple tv 4k, etter hva jeg forstår så støtter de HD format nå, det gjorde de nok ikke tidligere.
  Hvis de sender film i full kvalitet, både lyd og bilde er det jo aktuelt å teste, det var jeg ikke klar over.

  Men leser i avisa idag at det er «seerstorm» mot HBO pga dårlig kvalitet på strømningen av seneste Game Of Thrones via HBO appen. Jeg må innrømme at jeg har sett serien via canal digital appen før jeg kjøper blu-ray når den kommer. Ikke sett siste episode, men tenkte å prøve den i kinoen i kveld.

  • Tore Øyås sier:

   Geir Antonsen – Er usikker på det med lydkvaliteten. Du kan jo prøve å maile med Netflix på kundeservice?
   Leser et sted i dag at Netflix, ifølge Tek.no, generelt er bedre i bildekvalitet enn HBO. Deres Game of Thrones-kvalitet er helt begredelig, og anbefaler å vente til blu-ray ja, selv om jo det er svært vanskelig å klare og vente.
   Siden du har apple tv synes jeg virkelig du burde prøve Netflix en periode, gjerne benytt deg av den gratis prøvemånedsperioden, om enn bare for å teste det ut.

 5. Geir Antonsen sier:

  Kikket litt rundt på nettet, ser ikke ut til at det er tvil om at vanlig blu-ray har både bedre lyd og bilde enn selv 4k netflix. Strømme tjenestene tilbyr langt mer komprimert materiale enn man får på disc. Finner mest artikler om bildekvaliteten, ikke lyd men det er antageligvis fordi det fleste bruker tv-høytallere eller lydplanke – det er jo dårlig uansett.

  Så for oss som er hjemmekino-nerder er det fortsatt meningsløst å ha strømning som hovedkilde, men som ett tilskudd er det jo fint.

  Er jo bortkastet å bruke masse penger på projektor og lydanlegg, for å se på komprimert materiale.

  Hvis dere lager en episode om dette med bransjefolk hadde det vært interessant om dere tar opp kvaliteten også.

  • Geir Antonsen sier:

   Jeg så den artikkelen, det er absolutt spennende – selv om bitraten etter oppdateringen er langt under blu-ray kvalitet.

   Jeg gjorde en test i kinoen på torsdag, Netflix via Apple 4k mot blu-ray. 120″ lerret og full Atmos.

   Først prøvde jeg star wars the last jedi. Her syns jeg egentlig lyd og bilde var ganske likt på begge medium. Positivt overrasket.

   Etter dette prøvde jeg gravity. Bilde var relativt likt, men lyden var ett hav av forskjell i favør av blu-ray.

   Årsaken til dette vet jeg ikke men disney har jo fått mye tyn for mye komprimering på star wars og de siste marvel blu-rayene, kan årsaken til at star wars opplevdes likt være at den er så komprimert i utgangspunktet?

   Testet noen klipp med original materiale fra Netflix, dette virket som hadde bra lyd og bilde – men her hadde jeg ikke noe å sammenligne direkte med.

   Kommer til å teste mer i helgen.

   Begynner å bevege oss litt ut fra denne podcast episoden handler om, men håper montages tilgir oss :)

 6. Geir Antonsen sier:

  Så tilbake til saken – så Prospect idag, likte filmen godt. Takk for anbefalingen.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>