Filmfrelst #334: The Souvenir

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Joanna Hoggs The Souvenir (2019) vises fra torsdag 12. mars. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne festivalepisoden fra Berlinalen diskuterer vi den britiske regissøren Joanna Hoggs nye, selvbiografiske film The Souvenir, med Tilda Swintons datter – nykommer Honor Swinton Byrne – i hovedrollen.

For noen år siden laget vi en Filmfrelst-episode om Joanna Hogg, der hennes tre første spillefilmer, som til sammen utgjør en slags triptyk, stod i fokus. Hennes nye prosjekt spenner opp et mer omfangsrikt lerret enn de tre foregående, og består av The Souvenir og det som på ettertekstene kort er oppført som The Souvenir, Part Two – altså to selvbiografiske filmer fra hennes formative år på begynnelsen av åttitallet. («We’re going to go into production [on Part Two] in June,» sier Hogg i et intervju med FilmComment.)

I første omgang er det dog bare snakk om én film, og The Souvenir hadde verdenspremiere på Sundance-festivalen i januar. Under Berlinalen fikk også det europeiske festivalpublikummet stifte bekjentskap med filmen, da den ble vist i Panorama-seksjonen.

Vi møter den noen-og-tyve-år gamle filmstudenten Julie, som gradvis er på vei til å miste troen på sitt eget talent – før hun plutselig blir stormende forelsket, og begynner å høste noen smertefulle livserfaringer. I andre sentrale roller finner vi bl.a. Tilda Swinton (naturlig nok i rollen som Julies mor) og Tom Burke.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Pernille Middelthon. (Episoden er uten spoilere.)

God lytting!