Gullbjørnen til Mati Diops Dahomey – tre priser til Dag Johan Haugeruds Sex

Berlinalen 2024: Årets utgave av filmfestivalen i Berlin avsluttes i dag, og i går kveld ble juryens priser delt ut på Potsdamer Platz. Gullbjørnen gikk til den fransk-senegalesiske regissøren Mati Diop (Atlantique) og hennes nye film Dahomey.

Hong Sang-soos A Traveler’s Needs med Isabelle Huppert, som ble en snakkis under festivalen, vant juryens Grand Prix. Og Sebastian Stan mottok prisen for beste hovedrolle, for sin innsats i A Different Man, der han spiller mot Renate Reinsve. (Hør vår gjennomgang av begge Reinsve-filmene i denne podkasten.)

Dag Johan Haugeruds nye film Sex, som ble vist i Panorama-seksjonen, hentet hjem hele tre priser fra Berlin: Europa Cinemas Label, CICAE-prisen, og den økumeniske juryens pris. «Det har vært en veldig fin opplevelse å ha verdenspremiere på Sex i Berlin, spesielt å møte et nysgjerrig festivalpublikum både på rød løper i Zoo Palast, og i mindre bydelskinoer,» forteller Haugerud i en pressemelding fra NFI. «Når vi nå i tillegg blir anerkjent av tre forskjellige juryer, fra distributører og kinoeiere til den økumeniske juryen, tar vi det som et tegn på at filmen har truffet en nerve.»

«Disse prisene bekrefter at Sex er en film av høy kunstnerisk kvalitet, som både vil underholde og berøre publikum i hele verden. Det er en annerkjennelse av Dag Johan Haugerud som filmskaper og viser at et kunstnerisk ambisiøst prosjekt som denne trilogien om skeiv kjærlighet og seksualitet kan ha stor gjennomslagskraft», sier NFI-direktør Kjersti Mo, i samme pressemelding.

Panorama-seksjonens hovedpris deles ut av publikum, og gikk til costaricanske Memories of a Burning Body av Antonella Sudasassi Furniss.

*

Her årets priser fra den offisielle juryen:

Gullbjørnen: Dahomey (Mati Diop)

Sølvbjørn, Grand Prix: A Traveler’s Needs (Hong Sang-soo)

Sølvbjørn, juryens pris: The Empire (Bruno Dumont)

Sølvbjørn for beste regi: Pepe (Nelson Carlos De Los Santos Arias)

Sølvbjørn for beste hovedrolle: A Different Man (Sebastian Stan)

Sølvbjørn for beste birolle: Small Things Like These (Emily Watson)

Sølvbjørn for beste manus: Dying (Matthias Glasner)

Sølvbjørn for Outstanding Artistic Contribution: The Devil’s Bath (Martin Gschlacht, fotograf)